Суспільство
28 квітня 2016
Кабмін хоче скасувати оподаткування пенсій і збільшити соцвиплати
Уряд схвалив і направив до парламенту два законопроекти щодо змін до бюджету, які передбачають, що оподаткування пенсій мають скасувати з 1 травня, а соцстандарти з 1 грудня збільшать не на 6%, а на 10%.
news-image

У абсолютних числах це означатиме різницю приблизно у 50-100 грн, повідомляє «Є!» з посиланням на ВВС.

Згідно із бюджетом на 2016 рік планувалося, що з 2 травня мінімальна зарплата має зрости до 1450 грн, а з 1 грудня - до 1550 грн. Тепер уряд пропонує, аби з 1 грудня мінімальна зарплата становила 1600 грн (на 50 грн більше за попередні розрахунки), а прожитковий мінімум - з 1399 до 1544 грн на місяць. Крім того, передбачається, що мінімальна пенсія має зрости до 1247 грн (порівняно із пропонованими раніше 1130 грн).

Крім того, нині у випадку, якщо пенсія є більшою, ніж потрійна мінімальна зарплата (зараз ця сума становить 4134 грн.), різниця оподатковується за ставкою у 15%.

Ми розрахували наші можливості і бачимо, що можемо ввести підвищення соціальних стандартів для українців з 1 грудня не на 6%, як це було заплановано, а на 10%. За можливості прошу народних депутатів підтримати законопроекти, - заявив під час засідання уряду прем'єр-міністр Володимир Гройсман.

Він також запевнив, що збільшення витрат на соціальні виплати не означає, що будуть порушені домовленості з МВФ щодо розмірів дефіциту бюджету на рівні 3,75% від ВВП країни.

На цьому наголосив і міністр фінансів Олександр Данилюк. За його словами, збільшення соцвиплат покриватиметься за рахунок збільшення доходів бюджету, зокрема, і завдяки підвищення плати за користування надрами.

Втім, зростання соцвиплат не перекриває очікувану урядом інфляцію, яка, згідно із бюджетом, має скласти 12% за підсумками цього року.

Читайте також: Кабмін може на 100% підняти тарифи на газ для населення