Резонанс
3 травня 2016
Вірменія вирішила визнати Карабах
Уряд Вірменії в четвер, 5 травня, розгляне проект закону про визнання Нагірно-Карабаської республіки.
news-image

Про це у вівторок, 3 травня, повідомляє «Є!» з посиланням на агентство АРКА і Лента.ру.

Республіка Вірменія визнає республіку Арцах (так в Вірменії називають Нагорний Карабах - прим.ред.), - йдеться в тексті документа.

З доповіддю з питання виступить глава вірменського МЗС Едвард Налбандян. Офіційний висновок кабінету міністрів буде направлено до парламенту.

Створенню документа сприяли переговори між Єреваном і Степанакертом. Крім того, «Вірменія при його підготовці врахувала можливі подальші процеси, а також зовнішні фактори», випливає з пояснення до проекту закону.

На початку квітня президент Вірменії Серж Саргсян пообіцяв визнати незалежність Нагірного Карабаху в разі ескалації бойових дій.

За даними РІА "Новости", ініціатива визнання суверенітету республіки вносилася до парламенту Вірменії неодноразово, починаючи з 2009 року. Однак депутати відмовлялися приймати документ, пояснюючи це небажанням нашкодити ходу переговорів по мирному врегулюванню.

Нагадаємо, незалежність Нагорного Карабаху на сьогоднішній день визнають Абхазія, Південна Осетія, Придністров'я і сім американських штатів, в числі яких Каліфорнія і Гаваї.

У ніч на 2 квітня перемир'я в зоні конфлікту в Нагірному Карабасі було порушено. Бої розгорілися уздовж південних, південно-східних і північно-східних секторів лінії зіткнення. За даними ООН, в результаті збройних зіткнень загинули не менше 33 осіб, понад 200 отримали поранення.

Етнічне протистояння в регіоні, загострилося наприкінці 80-х - початку 90-х років минулого століття, переросло в збройні зіткнення в 1991 році, коли на частині територій регіону була проголошена Нагірно-Карабахська Республіка (НКР). Баку спробував повернути регіон під свій контроль силою, але зазнав невдачі. У травні 1994 року Вірменія і Азербайджан за посередництва Росії підписали протокол про перемир'я.

Читайте також: Росія продовжить постачати зброю сторонам конфлікту в Нагірному Карабаху