Топ-10 сучасних українських письменників
Хто з письменників порадує нас новинками цього року та як не загубитися в морі сучасної української літератури.
news-image

Кожного дня поруч із нами, на відстані витягнутої руки, відбуваються події, про які просто не можливо не писати. Так в літературі поруч із відомими літераторами з’являються нові імена талановитих, незашорених, відвертих поетів і письменників.

«Є!» підготувала для вас підбірку сучасних українських авторів, яких варто почитати цього року.

Ліна Костенко

Поважний вік Ліни Василівни не заважає їй залишатися однією із найпопулярніших постатей сучасної української літератури. Інтерес молоді до її творчості невпинно зростає.

Навіть чимала перерва у творчому житті поетеси не змінила її позицій. Навпаки, зміна жанру і перехід  до прози перетворились на вдалий експеримент, а її книга "Записки українського самашедшого" стала однією із найпопулярніших в Україні. До того ж, днями було анонсовано вихід нової книги письменниці.

Василь Шкляр

Кожна його книга стає бестселером, а неоднозначні відгуки на його твори вже стали звичними. Роман "Чорний ворон" (2009) мав ефект бомби, що розірвала українське літературне суспільство на тих, хто відверто захоплювався автором, і тих, хто нещадно його критикував за неповагу до деяких національних меншин.

Цього року письменник вже встиг презентувати нову книгу - "Чорне сонце", присвячену трагічним подіям на Донбасі.

Катерина Бабкіна

Молода авторка встигає пробувати себе у різних літературних жанрах. Почавши з поетичних збірок - "Вогні святого Ельма" (2002), "Гірчиця" (2011), вона плавно перейшла до збірки оповідань "Лілу після тебе" , роману "Соня" та дитячої книги про онкохворого хлопчика "Шапочка і кит" (2015).

“Щасливі голі люди” – нова книжка Катерини Бабкіної, презентація якої відбудеться 7 травня у Тернополі.

Любко Дереш

Свій "Культ" він написав у 15 років, і з того часу кожна його книга стає літературною подією. Після ударної праці в 2013 році, результатом якої стали романи "Остання любов Асури Махараджа", "Голова Якова" та оповідання "Миротворець", та "Пісень про любов і вічність" у 2014, письменник взяв невеличкий тайм-аут для інших творчих проектів.

Олександр Михед

Олександр Михед – не лише письменник, але й культуролог, перекладач, публіцист і куратор мистецьких проектів. У свої 28 років він став символом успіху українського митця на міжнародній арені. Його книги "АмнезіЯ", "Понтиїзм" перекладено польською, англійською та сербською мовами.

Сергій Жадан

Якщо ваша юність пройшла в умовах індустріального мегаполісу, творчість Жадана не залишить вас байдужими. Всі його твори пахнуть бетоном та іржею закинутих заводів,  а мова приперчена гострим слівцем. Однак це не заважає автору бути максимально відвертим у своїх думках та почуттях.

До того ж, Сергій встигає виступати у творчому тандемі "Жадан і собаки", а цього року знявся у фільмі "Любові стане на всіх" за власним оповіданням.

Артем Чех

Письменник нового покоління, яке писатиме про війну з власного досвіду. З вересня 2015 року тридцятилітній Артем – солдат Збройних Сил України. Перший роман "Цього ви не знайдете в Яндексі" вийшов друком у 2007 році. Кожна наступна його книга не схожа на попередню – автор не боїться експериментувати із жанрами та сюжетами.

Зараз Артем Чех веде блоги про життя солдат та займається публіцистикою.

 

Юрій Андрухович

Юрій Андрухович – один із тих китів, на яких тримається непевна твердь українського постмодернізму. Важко уявити, як би виглядав сучасний літературний простір без його прози, поезії, публіцистики та перекладів.

Читати Андруховича варто починати з "Рекреацій" та "Московіади", плавно підвищуючи літературний градус і поринаючи у химерний світ його мемуарів та есеїв. Остання збірка "Тут похований Фантомас" (2015) складається із рефлексивних нотаток про життя і будні сучасної України.

Олексій Чупа

Конфлікт на Донбасі несподівано відкрив для українців нові літературні імена. Серед них – Олексій Чупа, який народився і виріс у Макіївці. Колишній працівник металургійного заводу, а нині – поет і письменник, Чупа знає специфіку Донбасу зсередини. Його проза "Бомжі Донбасу", "10 слів про Вітчизну", "Казки мого бомбосховища" абсолютно різнопланова. Книги не схожі між собою ні манерою письма, ні сюжетно. Їх об’єднує лише тема самоідентифікації особистості.

 

Юрко Іздрик

Його перші твори друкувалися самвидавом, а перший тираж роману "Воццек" розкупили всього за тиждень. Його часто називають "людиною-оркестром", оскільки крім літератури він займається ще й живописом та музикою.

Проза Іздрика сповнена ремінісценцій та прихованих значень, притаманних для постмодернізму. Цього року вийшла друком повна збірка прозових творів Іздрика "Номінація. Уся проза Іздрика" та відбулась презентація медіапроекту "Summa" спільно з Євгенією Нестерович.

Більше добірок про Україну читайте тут.