Світ
28 травня 2016
Путін заговорив про «дружній турецький народ» і чекає вибачень від Анкари
На його думку, Туреччина повинна вибачитись і відшкодувати збитки за підбитий російський літак.
news-image

Росія хоче відновлення відносин з Туреччиною і чекає конкретних кроків від керівників цієї країни. Про це заявив президент РФ Володимир Путін в ході спільної прес-конференція з прем'єр-міністром Греції Алексісом Ціпрасом, передає «Є!», посилаючись на прес-службу Кремля.

"Ми чуємо заяви про бажання відновити відносини. Ми теж хочемо відновити відносини. Не ми їх зруйнували. Ми робили все, щоб протягом десятиліть вивести російсько-турецькі відносини на безпрецедентний рівень партнерства і дружби. І ось ця дружба між російським і турецьким народом - вона дійсно досягла дуже великого рівня. Ми цим дуже дорожили", - сказав Путін.


За словами Путіна, Росія не підозрювала, що турецькі військові можуть нанести удар по російському літаку.

"Ми не підозрювали про те, що турецький винищувач може нанести удар по нашому незахищеному для винищувача бомбардувальника. Ми ж не збиралися воювати з Туреччиною ... Інакше ми діяли б по-іншому і іншими засобами. Сподіваюся, до цього ніколи не дійде", - заявив він.


Російський президент зазначив, що Москва не отримала вибачень Анкари після цього інциденту.

"Ми чули пояснення турецької влади, ми не чули вибачень. І не чули готовність відшкодувати збиток ... Не тільки був збитий літак, був розстріляний ще й льотчик, який катапультувався. А це по міжнародному праву ніщо інше, як військовий злочин", - сказав він.


Путін додав, що турецькій владі, "крім бажань відновити відносини, потрібно для цього щось ще і зробити".

"Ми в контакті знаходимося з представниками турецької сторони, по різних каналах партнери виходять. Вони відповідь наш знають. Ми чекаємо якихось конкретних кроків з їх боку. Поки їх немає", - пожалівся президент РФ.