Політика
28 травня 2016
Генерал СБУ оприлюднив компромат на Партію регіонів та Януковича
Оприлюднені документи містять інформацію про хабарі та підкупи високопосадовців.
news-image

Генерал СБУ Віктор Трепак передав в Національне антикорупційне бюро матеріали, які доводять тотальну корупцію і зв'язок між керівниками вищих ешелонів влади. Про це генерал повідомив в інтерв'ю ZN.ua, передає «Є!».

У цих матеріалах фігурують десятки колишніх і нинішніх посадовців найвищого рівня.

"Це – великий масив документів, які підтверджують тотальну корумпованість влади. Значна частина цих матеріалів – "амбарна книга" корупційних виплат, які систематично здійснювалися за рахунок "общака" або "чорної каси" Партії регіонів. Серед фігурантів цих матеріалів — посадові особи найвищого рівня, міністри та керівники відомств, народні депутати, відомі політики, громадські діячі, представники міжнародних організацій, судді, — зізнався Трепак.

Документи докладно розкривають механізм приходу Віктора Януковича до влади. 

"На їх підставі можна довести, що Янукович прийшов до влади незаконно і не був легітимним президентом України", - зазначив генерал.

У документах також є інформація про те, ким, коли і який саме злочин було вчинено. Ця "Чорна бухгалтерія" Партії регіонів охоплює тривалий період, терміном правління кількох президентів.

За наявною інформацією, зазначена злочинна організація на хабарі та інші підкупи витратила близько $ 2 млрд.

"Хабарі в сумі $ 500 тис або мільйон були чи не нормою. Часто вони досягали 5, 8 і навіть $ 20 млн готівкою" , - повідомив Трепак.

 Серед фігурантів цих матеріалів - посадові особи вищого рівня, міністри і керівники відомств, народні депутати, відомі політики, громадські діячі, представники міжнародних організацій, судді, в тому числі вищих судових інстанцій.

Документи також свідчать про участь в становленні режиму Януковича ЦВК, парламенту, судів, перш за все Вищого адміністративного суду і Конституційного суду.

За словами генерала, головні корупціонери досі не покарані, а, більше того, "багато хто з них глибоко інтегровані в нинішню владу".

Генерал СБУ також зазначив, що на підкуп співробітників таких структур, як "Беркут", виділялися колосальні кошти задовго до подій 2013 - 2014 років. 

"Ці матеріали також можуть стати в нагоді для розкриття вбивств і з'ясування обставин самогубств відомих представників Партії регіонів, що відбулися після падіння режиму Януковича", - додав Трепак.

Передані в НАБУ матеріали, на його думку, дозволяють глибше зрозуміти роль силових структур у становленні та існування режиму Януковича.

Читайте також: Україна подала заперечення щодо «боргу Януковича» до Високого суду Англії