Вчені пояснили, як «лайки» впливають на мозок підлітка
Виявилося, що перегляд фотографій з великою кількістю лайків активізує в головному мозку "центр винагороди".
news-image

Як повідомляє «Є!», вчені з Каліфорнійського університету в Лос-Анджелесі дослідили активність головного мозку підлітків, які отримують лайки до своїх фото в соцмережах.

В експерименті приймали участь 32 підлітка у віці від 13 до 18 років. Щоб вивчити реакцію на лайки в соцмережах, дослідники створили невелику імітацію Instagram. Потім підліткам показали 148 фотографій на екрані комп'ютера протягом 12 хвилин, вивчаючи в цей час активність мозку за допомогою МРТ.

 

Коли підлітки бачили власне фото з великою кількістю лайків, вчені фіксували активність у мозку в областях, пов'язаних із "схемою винагороди". Ці мозкові центри активізуються, наприклад, у азартних гравців, які виграли велику суму. Насправді лайки до всіх фотографій ставили вчені, але учасники не знали про це до кінця експерименту.

Також виявилося, що підлітки активніше лайкали чужі фотографії, якщо ті вже зібрали велику кількість лайків. 

"Коли вони бачили фотографію з великою кількістю лайків, то охоче лайкали її теж. Підлітки по-різному реагують на інформацію в залежності від того, як багато однолітків її схвалили, навіть якщо ці однолітки їм незнайомі", - каже дослідник Children's Digital Media Center Лорен Шерман.

Щоб з'ясувати, як впливає контент у соцмережах на схильність підлітків до шкідливих звичок, вчені розділили фотографії на "нейтральні" і "ризиковані".

До "нейтральної" групи віднесли фото із зображенням їжі, компаній друзів. До "ризикованих" - фотографії людей, що палять сигарети і вживають алкоголь, а також підлітків у "провокаційному" одязі. Як виявилося, під час перегляду "ризикованих" фото у підлітків знижується активність у мозковому центрі, що відповідає за контроль поведінки.

Загалом, незалежно від того, що зображено на фото, підлітки більш лояльні до фотографій із великою кількістю лайків.

Читайте також: У Підмосков'ї під колесами електрички підліток загинув, рятуючи собаку