Війна
4 червня 2016
Лавров повідомив, за яких умов Росія підтримає збройну місію ОБСЄ на Донбасі
Кремль вимагає змін до української Конституції щодо особливого статусу Донбасу.
news-image

Росія може погодитися на надання зброї спостерігачам ОБСЄ, які працюють на сході України, при виконанні Києвом низки умов, заявив глава МЗС Сергій Лавров. Про можливий компроміс він розповів в інтерв'ю програмі "Вести в суботу" телеканалу "Росія 1". Його також опублікувала прес-служба відомства, передає «Є!».

Росія готова піти на компроміс і погодитись на те, щоб рішенням ОБСЄ група спостерігачів на лінії розмежування на Донбасі отримала право носіння особистої зброї. Однак для того, щоб збройні спостерігачі працювали на кордоні України і Росії, необхідно виконання ряду умов: по-перше, Київ повинен прийняти ряд законів щодо статусу Донбасу, а, крім того, ідея викликає протидію у членів ОБСЄ, повідомив Лавров.

"Ми сказали, ми будемо готові, якщо це допоможе справі, погодитися на те, щоб рішенням ОБСЄ ось ця додаткова група спостерігачів, які будуть контролювати лінію розмежування в місцях складування важких озброєнь, мала право носити особисту зброю", - заявив міністр.

Глава МЗС Росії підкреслив, що розміщення спостерігачів ОБСЄ на російсько-українському кордоні можливо лише після закріплення особливого статусу Донбасу в українській Конституції.

"Поки немає амністії, закону про особливий статус, який дійсно буде гарантувати додаткові права цих територій, поки ці права в рамках особливого статусу не закріплені в Конституції України на постійній основі, важко розраховувати на те, що Донецьк і Луганськ погодяться "авансом" виконувати те, що по Мінським домовленостями має завершувати політичний процес, а не бути його попередньою умовою", - резюмував Лавров.

Читайте також: Лавров наполягає, щоб законопроект про особливий статус Донбасу узгодили з «ЛНР» та «ДНР»