Вчені знайшли предків індонезійських «хобітів»
Дослідники припустили, що "хобіти" були здрібнілими нащадками Homo erectus - людини прямоходячої.
news-image

Завдяки новим знахідкам на острові Флорес (Індонезія) вчені переконалися в тому, що "хобіти" (карликові гомініди зростом в один метр і з об'ємом мозку як у шимпанзе) з цього острова насправді представляли собою унікальний вид Homo, а не просто страждали від неврологічних захворювань Homo sapiens, повідомляє «Є!».

Про рештки карликових предків "людини флореської" епохи раннього плейстоцену розповідає журнал Nature.

У місцевості Мата Менге міжнародний колектив учених (в тому числі Майк Морвуд - автор першого відкриття) знайшов скам'янілі рештки гомінідів - фрагмент щелепи, шматок черепа і шість зубів. Найголовніше: власники цих кісток були такими ж карликами, як і Фло (або ще менше, якщо судити за розміром щелепи).

Окрему статтю вчені присвятили датування знахідок: карликові люди жили на острові Флорес вже 700 тисяч років тому. У тому ж шарі піщанику знайдені кам'яні знаряддя і останки жертв і сусідів флореських "хобітів": кістки карликових хоботних стегодонів, гризунів, комодских варанів та іншої острівної фауни. Іншими словами, вже сотні тисяч років тому люди, що потрапили на острів, різко зменшилися в розмірах і вибудували свою господарську систему, яка залишалася незмінною до моменту поки малозрозумілого вимирання "хобітів".

Кістки "хобітів" вперше виявлені у 2003 році в печері Ліанг-Буа. Скелети різного ступеня збереження спочатку датували 13-95 тисячами років (у 2016 році оцінку скорегували: 60-100 тисяч років). Найбільш важливим виявився неповний скелет дорослої жіночої особини дуже маленького зросту, що включав череп, нижню щелепу і більшість зубів. Саме він дозволив реконструювати вигляд жінки-"хобіта" (її назвали Фло).

Читайте також: Переїзд по-давньоваллійськи: для чого перенесли Стоунхендж?