Вчені з'ясували, як співпрацюють чоловіки і жінки
Сканування мозку розкрило механізм співпраці людей залежно від їхньої статі.
news-image

Нейробіологи зі Стенфордського університету показали, що відмінність між поведінкою чоловіків і жінок відбивається в активності мозку. Йдеться про те, що люди різної статі мають свої підходи до будь-якої проблеми, яка повинна бути вирішена через співпрацю. Стаття опублікована в журналі Scientific Reports, повідомляє «Є!»

Ранні психологічні дослідження продемонстрували, що чоловіки краще співпрацюють з іншими людьми у великих групах, тоді як жінки тісніше взаємодіють з колегами під наглядом інших жінок. Крім того, чоловік легше знаходить спільну мову з іншим чоловіком, ніж жінка з жінкою. І нарешті, в змішаній парі жінка проявляє більше прагнення до співпраці, ніж чоловік.

Для того щоб з'ясувати, що відбувається в мозку чоловіків і жінок, які активно співпрацюють, а не просто думають про співпрацю, вчені звернулися до технології гіперсканування. Цей метод дозволяє визначити активність мозку двох людей в той час, як вони контактують і спілкуються один з одним. Замість магнітно-резонансної томографії (МРТ) дослідники використовували спектроскопію в ближній інфрачервоній області, яка здійснюється через датчики, що прикріплюються до голови випробуваного.

Всього в експериментах взяли участь 222 людини, кожній з яких призначили партнера. Пари складалися з двох чоловіків, двох жінок або з людей обох статей. Кожна людина сиділа за комп'ютером навпроти свого партнера. Добровольцям пропонувалося натиснути на кнопку, коли зміниться колір екрану комп'ютера, одночасно зі своїм партнером. Після кожної спроби випробуваним говорили, хто натиснув кнопку раніше, а хто пізніше, і з яким інтервалом.

Вчені з'ясували, що чоловічі пари краще виконували завдання, ніж жіночі, однак активність мозку у кожної людини в парі показувала високий рівень узгодженості з партнером. Цікаво, що пари з людей обох статей так само добре виконували завдання, як і партнери-чоловіки, проте в їхньому мозку не було виявлено узгодженості.

Результати вчених, можливо, допоможуть пояснити, яким чином еволюціонувала здатність до співпраці між людьми, і яку роль в цьому грали статеві відмінності.

Читайте також: Вчені знайшли предків індонезійських «хобітів»