Події
17 червня 2016
Посол України обурений заявою генсека ООН у Росії
Україна глибоко обурена заявами генерального секретаря ООН Пан Гі Муна, що Росія має відіграти критично важливу роль у тому, щоб покласти край конфліктові на Донбасі.
news-image

Про це заявив постійний представник України при ООН Володимир Єльченко, передає «Є!»з посиланням на "Радіо Свобода".

За словами Єльченка, він не розуміє, як генсек ООН «може говорити речі, що є по суті похвалою ролі Росії в залагодженні конфлікту в Україні, в той час як Росія є головним гравцем в агресії проти України, в підтриманні цього конфлікту в розпаленому стані».

Він також наголосив, що наперед підготовлений у письмовому вигляді текст виступу Пан Гі Муна на Санкт-Петербурзькому міжнародному економічному форумі в Росії засвідчив, що керівник ООН втратив будь-яке моральне право говорити будь-що про конфлікт в Україні чи про анексію Росією Криму.

Єльченко повідомив, що Україна направляє офіційного листа протесту до Генеральної асамблеї ООН із проханням пояснити ці слова і виправити їх.

На сторінці представництва України при ООН у мережі Twitter йдеться, що Україна вимагає пояснень, а заяву генсека про роль Росії в Україні назвали неприйнятною.

Промова генерального секретаря доступна на сайті ООН, але в ній немає слів щодо ролі Росії у врегулюванні українського конфлікту.

За повідомленнями ЗМІ, Пан Гі Мун зазначив, що Росія як постійний член Ради безпеки з правом вето має «відіграти критично важливу роль» у вирішенні «нагальних глобальних питань, від завершення конфліктів в Україні й Сирії до захисту прав людини і контролю за непоширенням зброї масового знищення».

Офіційний представник генсека Стефан Дюжаррік заявив агентству The Associated Press, що Пан Гі Мун не буде відмовлятися від своїх слів, висловлених під час Петербурзького міжнародного економічного форму.

Ми не збираємося відступати від того, що ми сказали, - заявив Дюжжарік.

Він закликав прочитати всю промову, додавши, що не збирається аналізувати і відповідати на критичні зауваження, які, можливо, були отримані.

Як повідомлялося, 8 квітня окупанти на Донбасі захопили у полон громадянина України-працівника ООН Юрія Супруна, який прибув у Донецьк зі службовою метою. 13 квітня в ООН закликали негайно звільнити заручника. Водночас у так званому «МГБ ДНР» заявили, що затриманий ООНівець співпрацює з СБУ.

15 червня Ірина Геращенко повідомила заяву бойовиків, що Супруна "засудили" за військові злочини.

Читайте також: Генсек ООН відвідає економічний форум у Санкт-Петербурзі