Суспільство
21 листопада 2014
В Москві написали свою історію Криму: "Крим завжди був наш"
"В Україні, думаю, її заборонять", - так російський міністр культури Володимир Мединський прокоментував Бі-бі-сі презентацію книги "Історія Криму", яка відбулася в агентстві ТАСС в Москві.
news-image

Лідер кримських татар Мустафа Джемілєв назвав появу цієї книги "ганьбою російської історіографії".

"Я б додав, що це їх [українців] проблеми", - сказав губернатор Севастополя Сергій Меняйло.

Книга "Історія Криму" створена з ініціативи Російського військово-історичного товариства (РВІО), головою якого є Мединський. Авторський колектив - 14 істориків з Криму, Москви і Липецька - спрацював оперативно.

З моменту анексії Криму Росією пройшло трохи більше півроку, а нову книгу про історію Криму вже можна придбати в столичних магазинах. Втім, міністр культури запевняє, що ніякої поспішності з виданням книги не було.

"Це ж не хтось один сів і написав за три місяці. Мені здається, все дуже своєчасно", - пояснює Мединський.

Історик Юрій Борисьонок стверджує, що робота була зроблена в "рекордно короткі терміни" не тому, що це якесь соціальне замовлення, а завдяки наявності у професійних істориків певного запасу у вигляді архівних матеріалів.

Анексія чи возз'єднання?

За словами видавців, книга "Історія Криму" повинна бути включена в навчальну програму шкіл Кримського півострова. Глава республіки Крим Сергій Аксьонов, який брав участь в презентації за допомогою відеомосту з Сімферополя, обіцяв сприяти цьому, хоча зізнався, що книгу ще не читав.

Про "анексію Криму" (термін, на якому наполягають Київ і міжнародне співтовариство) в російській книжці нічого не говориться. Події трактуються виключно як "возз'єднання Криму з Росією" або "повернення Криму до складу Росії".

"Історичні події" Руської весни "2014 закономірно спричинили возз'єднання Криму з Росією", - написав у передмові Володимир Мединський.

Куратор проекту, науковий директор РВІО Михайло Мягков заявив, що автори виданої в Росії книги хотіли донести до читачів тезу: "Крим завжди був наш".

Перший тираж книги "Історія Криму" - всього 4000 примірників.

Багаторічний лідер кримських татар, правозахисник Мустафа Джемілєв заявив bbcrussian.com, що поява книги "Історія Криму" в Росії є ганьбою російської історіографії і вчених, які вирішили виправдати своєю роботою анексію Криму.

"Це люди залежні, вони писатимуть так, як їм влада скаже. Це історія під диктовку, яка буде примусово нав'язуватися всьому, - каже Джемільов, - Говорити, що та чи інша територія" наша "на тій підставі, що колись вона була завойована, - приблизно так само примітивно, якби кримські татари сказали, що Москва взагалі-то наше місто, тому що ми його свого часу захоплювали".

В доповіді міжнародної організації Human Rights Watch раніше повідомлялося про масові порушення прав людини в Криму, в тому числі про факти залякування і переслідування кримських татар, громадських діячів і журналістів, які виступають проти політики російської влади. Дії Росії стосовно Криму кваліфікуються в доповіді HRW як окупація.

За словами Джемілєва, який з серпня займає пост уповноваженого у справах кримськотатарського народу при Президентові України, єдиного трактування історії Криму в нинішніх умовах бути не може.

Учасники презентації книги в Москві, навпаки, стверджували, що в Києві стали "причісувати історію", тому в Росії вирішили "відновити історичну правду".

"Коли ми подивилися ті підручники за якими навчалися в Україні, вчені прийшли в жах, - розповів Володимир Мединський, - І виникла ініціатива написання нормального, людського, наукової історії Криму".

"Ні автономії, ні толерантності"

Дві заключні глави книги - "Головний біль Києва" та "Георгіївські кольору знову над Кримом" - написані московським істориком Олександром Романовим. Романов, серед іншого, переказує опубліковану в червні 2014 книгу українського Інституту історії "Крим: шлях через століття", в якій директор цього інституту Валерій Смолій називає Крим "невід'ємною частиною України".

"Ця фраза вже безнадійно застаріла: до літа 2014 весь світ, не виключаючи і найкращих друзів нинішніх київських правителів, вже чітко усвідомив, що Крим сьогодні - це саме невід'ємна і залишилася в історичному минулому частина України", - пише Романов.

За словами автора, заходи київської влади по українізації Криму і Севастополя, включаючи указ президента Віктора Ющенка, мали "скоріше протилежний задумам ефект". Як розповідає Романов, в Криму стикалися "навіть не з байдужим ігноруванням, а усвідомленим протестом". Не допоміг і прихід до влади проросійського президента Віктора Януковича.

"Набуття чинності харківських угод [про продовження термінів оренди баз Чорноморського флоту в Криму] давало Києву ще один шанс врегулювати проблеми Криму. Але звична вже політика романтичної інфантильності була, як з'ясувалося пізніше, властива і Януковичу", - йдеться в книзі "Історія Криму ".

Як підсумок - до початку 2014 року Крим не став "ні реальної автономією, ні толерантним до українських цінностей", стверджує російський історик Олександр Романов.

 

За матеріалами: bbcrussian.com