Світ
28 червня 2016
Стало відомо, яким буде перший експонат у польському Музеї радянських пам’ятників
ІНП планує відкриття музею під відкритим небом у містечку Борне Сулінове.
news-image

Польський Інститут національної пам’яті наступного року прагне відкрити музей під відкритим небом з радянськими пам’ятниками. Музей має бути розташований у містечку Борне Сулінове у Західнопоморському воєводстві, в якому до початку 90-их років минулого століття стояла Червона Армія, передає «Є!» із посиланням на Радіо Польща.

Згідно з підрахунком ІНП, у Польщі є близько 230, так званих, «пам’ятників вдячності Червоній Армії», які могли б експонуватися у музеї.

Ми хочемо відкрити музей наступного року, але це напевно не буде момент, коли всі пам’ятники опиняться у музеї, - зазначив Павел Укєльський.

Віце-голова ІНП пояснив, що в музеї спершу буде експоновано кілька споруд, створена освітня програма, а чергові пам’ятники будуть їх згодом доповнювати.

Керівник Бюро національної освіти Анджей Завістовський підкреслив, що у публічному просторі Польщі присутні 229 пам’ятників, які увіковічують Червону армію.

ІНП не планує їх реконструювати в цілому, – уточнює Анджей Завістовський.

Першим експонатом в музеї під відкритим небом буде бюст радянського воєначальника Івана Черняховського, який був демонтований у Пєнєнжні.

ІПН запевняє, що зголошуються чергові польські місцевості, які прагнуть позбутися радянських пам’ятників. Згідно з оцінками Інституту, кошт відкриття музею становитиме близько 1,5-2 мільйони злотих.

Читайте також: Молодь Луганська поховала Конституцію України в сміттєвій урні (фото)