Події
8 липня 2016
Сенат Польщі закликав Сейм визнати Волинську трагедію геноцидом
Сенатори закликали встановити 11 липня Національним днем пам'яті жертв «геноциду, вчиненого українськими націоналістами».
news-image

Сенат Польщі ухвалив постанову щодо Волинської трагедії. У резолюції сенатори закликають польський Сейм встановити 11 липня Національним днем пам’яті жертв «геноциду, вчиненого українськими націоналістами проти громадян Другої Речі Посполитої», передає «Є!» із посиланням на "Радіо Польща".

За ухвалення резолюції проголосували 60 сенаторів, 23 були проти, 1 утримався, – йдеться у повідомленні.

За словами голови комісії із зв'язків з поляками за кордоном Міхала Дворчика, основою резолюції Сенату був законопроект щодо вшанування памʼяті жертв Волинської трагедії, авторства депутатів від Права і справедливості, представлений в Сеймі.

Важливо, що Сенат встиг прийняти резолюцію до 11 липня, дня, коли традиційно вшановуються жертви геноциду, вчиненого українськими націоналістами. На жаль, Сейм не встиг зі своїм рішенням, – додав Дворчик.
Сенат Республіки Польща віддає шану памʼяті громадян II Речі Посполитої, жорстоко вбитих українськими націоналістами, – мовиться у постанові.

У резолюції також висловлюється «шана і подяка тим українцям, які ризикуючи власним життям, рятували поляків».

Також у тексті резолюції йдеться про те, що «памʼять про жертв злочину, скоєного в 1940-ві роки українськими націоналістами, досі не була належним чином увічнена, а масові вбивства не були названі, за історичною правдою, геноцидом».

У звʼязку з цим Сенат Польщі закликає Сейм встановити «день 11 липня Національним Днем Пам'яті Жертв Геноциду, здійсненого українськими націоналістами на громадянах ІІ Республіки Польщі».

Зокрема, сенатор Ян Жарин під час дебатів відзначив, що текст постанови Міхала Дворчика «розкриває історичну правду, а справжнє поєднання (українців і поляків - ред.) можливе виключно на основі правди».

У той же час, сенатор опозиційної партії Громадянська платформа Ян Рулевский зазначив, що прийнята постанова не сприяє примиренню між Україною і Польщею.

Посилаючись на розмову з послом Польщі в Києві він підкреслив, що цей документ «вже викликав негативну реакцію в Україні».

По суті ми повертаємося до ситуації - я сподіваюся, що не дійде до трагізму - що мала місце в часи Другої світової війни, - зазначив він.

Нагадаємо, за кілька днів польський Сейм може проголосувати визнання волинських подій геноцидом поляків, здійсненим українцями, а також встановити спеціальний день їхньої пам'яті.

Читайте також: У МЗС прокоментували резолюцію Кіпру щодо скасування санкцій проти Росії