Суспільство
25 липня 2016
В УПЦ МП заявили, що бориспільські депутати перевищили повноваження, коли вирішили не пускати Хресну ходу
Заборонити ходу в Борисполі може тільки суд, заявили юристи церкви.
news-image

Рішення Бориспільської міськради про заборону Хресної ходи миру УПЦ МП через місто Бориспіль є незаконним, порушує Конституцію і несе загрозу правам і свободам людини. Про це заявив керівник Юридичної служби УПЦ протоієрей Олександр Бахов , передає «Є!» із посиланням на Кореспондент.

"Згідно зі статтею 39 Конституції України громадяни мають право на мирні зібрання. Обмеження цього права встановлюється судом, а не органом місцевого самоврядування. Забороняючи проводити Хресну ходу, Бориспільська міська рада зловживає владою і перевищила службові повноваження", - наголосив священик.

На його думку, міськрада мала звернутися до суду, як того вимагає Конституція, і вирішити відповідне питання законно.

Крім того, Бахов впевнений, що рішення заборонити Хресну ходу навмисно ухвалили в п'ятницю після обіду, щоб УПЦ не могла його оскаржити.

Як відомо, Хресна хода в Борисполі має відбутися вже сьогодні. На в'їзді в місто зібралися понад сотні активістів, маючи намір не пустити ходу.

У свою чергу, керівник Юридичної служби УПЦ не бачить законних перешкод для проведення Хресної ходи в Борисполі.

"Хода є неполітичним мирним зібранням, яке проводиться не в умовах воєнного або надзвичайного стану, а рішення суду про заборону мирних зборів відсутнє. Тому перешкоди з боку посадових особисто чи для інших осіб у проведенні Хресної ходи повинні розцінюватися як незаконне перешкоджання організації або проведенню вуличних походів", - зазначив він.