Суспільство
26 серпня 2016
У США син депутата Держдуми РФ викрадав дані кредитних карток
Хакер завдав збитків на 170 мільйонів доларів.
news-image

В американському місті Сіетл суд присяжних визнав винним у кібершахрайстві громадянина Росії Романа Селезньова, сина депутата Державної думи від ЛДПР Валерія Селезньова. Його звинувачували у викраденні кількох тисяч номерів кредитних карт і перепродажу їх на чорному ринку, передає «Є!» із посиланням на Факти.

Як повідомляє газета The Seattle Times, присяжні визнали Селезньова винним по 38 з 40 пред'явлених епізодів звинувачення. У їх число увійшли шахрайство з використанням електронних засобів повідомлення, банківське шахрайство, злом комп'ютерних систем і крадіжка особистих даних. Згідно зі звинуваченням, дії хакера завдали кредитним компаніям збитки приблизно в 170 мільйонів доларів. Вирок Селезньову буде винесено пізніше.

Роман Селезньов був заарештований на Мальдівах 5 липня 2014 року. Тоді МЗС РФ висловив протест проти його затримання. Батько Романа назвав арешт сина викраденням і запевняв, що той фізично не міг вчинити інкримінованих йому злочинів, оскільки володіє лише обмеженими комп'ютерними здібностями через те, що постраждав від вибуху під час теракту в Марокко в 2011 році. Однак Мін'юст США звинувачував Селезньова в крадіжці особистих даних американців в період з 2009 по 2011 рік.

Головним доказом проти Романа були номери 1,7 мільйона кредиток, які американські правоохоронці виявили в пам'яті ноутбука Селезньова. Вони заявили, що росіянин протягом семи років був одним з найбільших в світі торговців краденими номерами кредитних карт.

Захист Селезньова намагався переконати суд, що федеральні агенти отримали доступ до ноутбука підсудного без належного ордера і могли маніпулювати даними. 

Читайте також: В Торонто три людини вбиті пострілами з арбалета