Події
12 вересня 2016
У справі смоленської катастрофи є нові докази
Комісія отримала новий звукозапис про те, що диспетчери летовища могли ввести екіпаж літака в оману.
news-image

Голова смоленської комісії д-р Вацлав Берчинський в інтерв'ю для телеканалу TVP Info підтвердив, що її члени отримали від співробітників Агентства внутрішньої безпеки Польщі нові доказові матеріали, що стосуються причин катастрофи президентського літака 10 квітня 2010 року, передає «Є!» із посиланням на Польське радіо.

Мова йде про новий звукозапис з вежі управління польотами зі смоленського летовища.

Берчинський відзначив, що запис відрізняється від тих, що можна було почути до цього часу.

У нас є запис. Він відрізняється від матеріалів, що були у нас раніше. Також він відрізняється від записів з вежі і літака. Тут є явне протиріччя і це змінює категорію інформації, що ми отримуємо з Росії, - розповів Берчинський.
До цих пір ми мали записи зв’язку між вежею та екіпажем Ту-154М. Нові записи безпосередньо і виключно з вежі, - додав він.

За його словами, матеріал свідчить про те, що диспетчери дали членам екіпажу невірну інформацію про відстань до початку злітної смуги.

Комісія вважає, що це могло вплинути на спробу посадити літак і на катастрофу, що сталася.

Не знаю, чи свідомо, але диспетчери ввели екіпаж в оману, - відзначив він.

Співробітники комісії перевірять аудіозапис.

Берчинській не виключив перекваліфікації статті після вивчення матеріалу.

У четвер, 15 вересня, члени комісії планують провести прес-конференцію, на якій детальніше розкажуть про розслідування.

Нагадаємо, міністр оборони Польщі Антоні Мацєревич незодавно заявив, що незабаром громадській думці будуть представлені раніше невідомі матеріали, що стосуються авіакатастрофи під Смоленськом. Він повідомив, що мова йде про нові записи розмов екіпажу Ту-154М. Зокрема, за словами Мацєревича, будуть представлені докази того, що «метою дій російських диспетчерів і влади в Москві був крах літака з президентом Качинським і усією делегацією на борту».

Нагадаємо, 10 квітня 2010 року під Смоленськом розбився літак Ту-154М, на якому Лєх Качиньський з дружиною і представники вищого командування і політичних партій Польщі летіли на траурні заходи з нагоди річниці розстрілу польських офіцерів у Катинському лісі. В результаті авіакатастрофи загинули 96 осіб.

Читайте також: Деканоідзе заявила, що в Україні багато охоронних фірм займаються рейдерством