Суспільство
13 вересня 2016
Я шила одяг із маминих суконь але, крім дірок і безглуздих шматків, нічого не виходило - модельєр Ніна Біляєва
Говоримо із українською дизайнеркою про моду, жінок та секрети успішного бізнесу.
news-image

У родині українського модельєра Ніни Біляєвої любов до швейної справи передавалася із покоління в покоління, тому для неї ніколи не існувало питання: Ким бути? Моделювати, кроїти, шити дівчинка пробувала з дитинства, щоразу переконуючись, що знайшла «справу свого життя». Згодом Ніна відкрила власний успішний бізнес, у якому залюбки експериментує і вважає, що найкращий результат можна отримати тільки тоді, коли працюєш з натхненням і задоволенням. Кореспондент «Є!» поговорив із Ніною Біляєвою про моду, українських жінок та секрети успішного бізнесу.

Ніно, коли Ви зрозуміли, що моделювання, створення одягу – це покликання ?

Я народилася в невеликому місті Біла Церква у простій родині, де одяг шили декілька поколінь жінок, а тому ще з дитинства знала, чим буду займатися, коли подорослішаю.

Маленькою я шила одяг своїм лялькам, а згодом дісталася й до маминих суконь і намагалася з них щось пошити. Але природно, що крім дірок і безглуздих шматків нічого іншого не виходило. Я їх ховала далеко в шафу і не зізнавалася мамі, що сукні більше немає.

Крім того, я часто приїжджала до маминої сестри та могла цілодобово сидіти та дивитися, як вона кроїть і шиє, все запам'ятовувала і знову бралася за мамині сукні.

А коли я закінчувала школу, то тітка вирішила показати мені швейний світ зсередини і влаштувала на час канікул на фабрику, де сама працювала конструктором-модельєром.

І яким було враження від «швейного світу»?

Пропрацювавши три місяці я переконалася ще більше, що це моє місце та інша сфера діяльності мені не потрібна. В училищі я отримала хороші знання і на останньому курсі вже шила свою першу колекцію на конкурс краси. Надалі з організаторами конкурсу я працювала ще чотири роки.


А як Ви розпочали власну справу?

Власна справа – то була моя маленька мрія. Я купила три швейні машинки, праску, попросила друзів здати за мінімальну плату кімнату і так відкрила ательє. У мене було величезне бажання працювати і втілювати свої ідеї. Це було нелегко, але якщо я сьогодні спілкуюся з Вами - значить, я все робила правильно!

А який Ваш секрет успішного бізнесу?

Щоденна праця дає свої плоди. Я вкладаю душу в кожен виріб і щоразу, коли замовлення готове - хвилююся, як на іспиті, тому що приймальна комісія в особі моїх клієнтів дуже вибаглива. До кожного потрібен індивідуальний підхід. Звичайно ж, мені дуже допомагає моя команда професіоналів, яка йде в ногу зі мною, куди б я не покликала.

Що Вас надихає у роботі?

Для жінки дуже важко робити кар'єру без шкоди для родини. Коли є підтримка від улюблених людей - це дає крила і сили в досягненні нових вершин.

А моєю головною музою є донька. В такому юному віці вона вже знає, чого хоче, і іноді її поради дуже мені допомагають. Я із захопленням спостерігаю за донькою, коли вона наряджає манекени, придумуючи й закручуючи цікаві фасони із залишків тканин.

На Вашу думку, чому одяг Ніни Біляєвої має успіх у сучасних модниць?

Я дуже люблю експерименти й мені подобається виконувати складні та непрості замовлення, цікавий сам творчий процес. Результат буде приголомшливий тільки тоді, коли ти працюєш із натхненням та із задоволенням. Знаєте, іноді пошив якоїсь складної сукні спочатку здається дуже нереальним, але в підсумку радієш ще більше, ніж замовник. Все це дає розуміння того, що ти потрібен своїм клієнтам і що хочеться для них працювати ще краще.

А чи є у Вас нездійснені мрії?

Без мрії немає дороги вперед, у мене їх багато, і, сподіваюсь, до їх втілення матиму цікавий шлях. Загалом у мене плани, як у Наполеона, а то й більше.

Що Ви можете сказати з приводу українських жінок та їх манери одягатися?

У нас дивовижні жінки! У будь-якій країні світу легко впізнати українку. Мені не важко втілювати ідеї із нашими жінками, вони готові до експериментів і вміють поєднувати те, що здавалося б, поєднати неможливо.

Ви створили для наших жінок приголомшливу колекцію вишиванок…

Сукні-вишиванки користуються великою популярністю серед жінок. Це сучасно і модно. Вишиванки одягають і на роботу, і на свята, вони поєднуються з джинсами, діловим костюмом, шкіряною курткою.

Мої сукні - не копія народного одягу і не музейний експонат. Це сучасний і лаконічний крій, який має підкреслити жіночність дівчат. Ви можете побачити, що кожна модель - унікальна. Над їх створенням працюють дизайнери і майстрині-вишивальниці. Звичайно, такі речі хоч і недешеві, але дуже оригінальні й красиві. Вишивка на них може бути в тон, а може виступати яскравим контрастом. Виділяються вони і своїм фасоном: традиційно з прямим кроєм, модні моделі з приталеним силуетом, із запахом або у форму трапеції, офісні з вишитим коміром та вечірні з відкритим декольте і плечима. Вишиванка може підкреслити індивідуальність кожної жінки. А крім того, це збереження українських культурних традицій, розвиток і популяризація національної моди.

Яку пораду Ніна Біляєва може дати нашим модницям?

Не бійтеся експериментувати, хороший і грамотно підібраний гардероб може змінити ваше життя на краще. Любіть себе і прислухайтеся до своїх бажань!