Політика
10 грудня 2014
Ірина Геращенко: «Сьогодні в Європарламенті створена група "Украіна - ЄС".
У групу друзів України увійшло 47 євродепутатів з різних політичних групп.
news-image

Про це написала на своїй сторінці у Фейсбук голова комітету Верховної Ради з питань євроінтеграції, уповноважена Президента України з врегулювання конфлікту в Донецькій і Луганській областях Ірина Геращенко.

Як повідомляє Геращенко, головою групи від ЄП став депутат Петрас Астревічус із Литви, співголовою від ВР - Іванка Климпуш- Цинцадзе і Остап Семерак.

«Від украінського парламенту в групу друзів увійшли більше 50 депутатів і вона відкрита для підписання. Сьогодні маленькою делегацією ми презентували нашу групу друзів в Брюселі. Окрім народних депутатів - Маріі Іоновоі, Олени Сотник і Олександра Присяжнюка перед євродепутатами виступив і наш дорогий колега Рефат Чубаров, який  розповів останні новини з Криму: сьогодні на допит в прокуратуру РФ в Криму викликано заступника голови Меджлісу , продовжується тиск на кримських татар, очікуються арешти», - написала ірина Геращенко.

За її словами, украінська тематика, на жаль, не перша на порядку денному в ЄС, і Європарламенті .

«Тому так важливо тиснути, активізувати діалог, не шкодувати часу на пошук нових і нових лобістів. В групу друзів увійшли справжні друзі Украіни, але таких в Європарламенті поки що не так багато, як хотілося б»,- зазначила вона.

Крім того, Ірина Геращенко повідомла, що українська делегація підтримує ідею Петера Астервічуса провести слухання в комітеті закордонних справ Європарламенту щодо прав людини на Донбасі. Крім того, українська сторона пропонує, щоб Європарламент моніторив ситуацію, таким чином, можливо, в ЄП стане менше тих, хто знаходить виправдання діям РФ чи залишається байдужим до трагедіі на Сході Украіни.

«Важливо- євродепутати самі підняли питання російськоі пропаганди і дезинформаціі. Цьому потрібно дуже активно протистояти, але – самокритично. Мають більш активно працювати і всі офіційні украінські представництва і інституціі. Це -  війна. Наші хлопці на Сході воюють за Украіну без вихідних, в інформаційній війні теж не повинно бути вихідних, зрадництва і байдужості»,- підкреслила Ірина Геращенко.