Танцмайданчик під вулканом
Вчені знайшли перший в історії танцмайданчик
news-image

Палеоантропологи знайшли в Танзанії на ділянці, яка знаходиться в 15 км від вулкана Ол-Доїнь-Ленгаї, понад 400 відбитків людських ніг. Дослідники підрахували, що вік унікальної знахідки може перевищувати 19 000 років.

"Цю область, де зосереджено так багато слідів, ми прозвали "танцювальним залом", тому що нам ще ніколи не траплялося так багато відбитків в одному місці", - коментує палеоантрополог з Міського університету Нью-Йорка Вільям Харкорт-Сміт.

Дослідникам вдалося простежити як мінімум 24 маршрути, в тому числі встановити, які сліди належали групі з 12 чоловік, що подорожували разом, а також дізнатися, що деякі сліди залишили люди, які бігли, повідомляє «Є!». Результати наукової роботи опубліковані в журналі Palaeogeography, Palaeoclimatology, Palaeoecology.

Сліди збереглися в замуленій місцевості Енгаре-Сіро на південному березі озера Натрон в Танзанії, неподалік вулкана, який є священним для корінного народу - масаї. Вулкан Ол-Доїнь-Ленгаї вони називають не інакше як "горою бога".

Дослідники вважають, що багатий золою бруд скотився зі схилів вулкану Ол-Доїнь-Ленгаї вниз, утворивши змулену ділянку. Поки місцевість висихала, по ній пройшли стародавні люди, залишивши сліди. Потім бруд затвердів, зберігши численні відбитки ніг. Зберегти їх протягом тисячоліть допоміг вулканічний попіл, який покрив їх після виверження.

Ніде більше на Африканському континенті не зустрічається стільки відбитків ніг людини розумної. Саме Енгаре-Сіро - одне з найбільш захоплюючих місць через велику кількість і розмаїття слідів, які можуть дати вченим уявлення, якою ж було життя предків людей в Африці в період пізнього плейстоцену.