Газ знову подорожчає!
Тарифи невпинно йдуть вверх
news-image

В Україні можуть знову підняти тарифи на газ у зв’язку з його подорожчанням і зобов’язанням перед Міжнародним валютним фондом щоквартально коригувати вартість блакитного палива, починаючи з квітня 2017 року.

Про це інформує Сегодня, передає «Є!».

Зараз Україна купує газ у Європі, а там, за словами члена наглядової ради Інституту енергетичних стратегій Юрія Корольчука, ринок швидко реагує на зміни цін. Дорожчає нафта і вже через кілька тижнів зростає ціна на блакитне паливо.

Як пояснили в Кабінеті міністрів, тариф на газ розраховується за такою формулою:

В діючому тарифі закладена вартість імпортного газу – 5 за 1 тис. кубометрів, а в проекті Державного бюджету на 2017 рік передбачено, що блакитне паливо для України подорожчає до 5.

Таким чином, за підрахунками енергетичного експерта Валентина Землянського, газ, згідно з формулою Кабміну, в 2017 році буде коштувати 9600 грн за 1 тис. кубометрів (зараз – 6800 гривень). У той же час Корольчук впевнений, що економічно обгрунтований тариф на газ зросте в наступному році на 25-60% (до 8,5-11 тис. гривень).

Якщо ж тариф на газ не переглядати, відзначають економісти, то уряду доведеться дотувати «Нафтогаз України». У меморандумі з МВФ Україна зобов’язується до кінця 2017 ліквідувати дефіцит компанії. Однак досягти цього без підвищення тарифу на газ не вдасться.

Отже, якщо взимку 2016 року сім’я з трьох осіб, яка за допомогою газового котла опалює будинок площею 60 кв. м, а також використовує газ для підігріву їжі і води, заплатить за блакитне паливо за нормативом споживання більше 2500 грн, то в разі підвищення тарифу до 9600 грн за 1 тис. кубометрів їй доведеться платити вже більше 3.