Україна почне активний видобуток урану
Уранова руда на Україні Є!
news-image

За даними МАГАТЕ, Україна має ресурс урану в кількості 235 тис. Т, підтверджені запаси - 63 тис. Т. Це становить 1,7% від світових запасів.

Раніше в Україні ніколи не піднімалося питання залучення інвесторів в сферу видобутку урану. Видобутком урану в Україні займається ДП «Ядерне паливо». Україна самостійно виробляє близько однієї тисячі тонни уранової руди, ще 1,5 тис. - Закуповує за кордоном. Всі звикли, що цього вистачає, повідомляє «Є!».

Однак міністр енергетики та вугільної промисловості Ігор Насалик повідомив, що видобуток урану - це можливість назавжди стати енергонезалежною державою. Мінекономрозвитку почало активну роботу і вже з'явилися партнери.

Зараз обговорюється можливість створення спільного підприємства з видобутку урану в Україні з Казахстаном. У цієї країни сьогодні найпередовіші технології. Також міністр зазначив і бажання китайців працювати в цьому напрямку разом з Україною.

Профільний міністр Ігор Насалик вважає, що проводити у себе вдома все ж краще, оскільки це робочі місця і можливості, і цінова політика відповідна. До того ж якщо з'явилася можливість повністю і абсолютно забезпечити свою атомну енергетику рудою власного видобутку і стати енергонезалежною державою, то таку можливість необхідно використовувати.

Як повідомлялося раніше, добудувати енергоблоки №3 та №4 Хмельницької АЕС та реалізувати проект «Енергетичний міст України - Європейський Союз» українцям допоможуть корейці.