Київ
14 жовтня 2016
160 років тому в Україні відкрився перший стаціонарний оперний театр
Будівля театру згоріла в останній день сезону 1896 року.
news-image

14 жовтня 1856 року (2-го по ст. ст.) в Києві відкрився перший в Україні стаціонарний оперний театр, споруджений за проектом академіка Івана Штрома, передає «Є!» із посиланням на Киевский календарь.
До кінця 1840-х років будівля першого київського Міського театру застаріла, і з'явилася необхідність в будівництві нового театру.
У квітні 1850 року проект будівництва нової будівлі Міського театру був затверджений імператором Миколою I.
Місце для театру було вибрано на перетині вулиць Володимирської та Кадетської (наразі Богдана Хмельницького).
Площа, на якій побудований театр, отримала назву Театральної.

Зал театру мав 4 яруси лож і вміщував 850 (по ін. джерелам - 970 глядачів).
Будівлю театру сучасники називали досягненням архітектурного мистецтва.
Історик Н.В. Закревський в «Описі Києва» (1868) писав, що «фасад привертає простотою і граціозністю, і витонченістю своєю він є окрасою міста», газета «Київський телеграф» відзначала великі розміри і зручність залу.
Після відкриття в театрі виступали російські та польські драматичні трупи.
У 1863-1865 роках виступала італійська опера Ф. Бергера, а в 1867 році була організована і 8 листопада (27 жовтня за ст. ст.) офіційно відкрилася Російська опера.
З цієї дати Міський театр став першим в Україні оперним театром, але в ньому продовжували виступати і драматичні колективи.

Тут в 1874 році вперше здійснена професійна постановка опери Н.В. Лисенка «Різдвяна ніч». У 1882 році виступала українська трупа М.Л. Кропивницького, пройшли бенефіси Кропивницького і  Садовського. Також виступали російські актори М.Н. Єрмолова, А.П. Ленський, М.М. Глібова, М.Г. Савіна, С.В. Яблочкина, Г.М. Федотова, П.А. Стрепетова.
Гастролювали зарубіжні актори: з США - А. Олдрідж, італійські - А. Рісторі, Е. Россі, Е. Дузе, французькі - С. Бернар , Б.-К. Коклен , німецькі - Л. Барнав, Е. фон Поссар
17 лютого (5-го по ст. ст.) 1896, в останній день сезону, після ранкового спектаклю «Євгеній Онєгін» П. І. Чайковського в одній з гримерок почалася пожежа. Вогонь поширювався дуже швидко і вже за кілька годин від театру залишилися лише обвуглені стіни.
На його місці в 1897-1901 рр. побудовано сучасну будівлю Національної опери України.

Читайте також: У небі над Женевою помітили НЛО (фото, відео)