Україна знову купуватиме російський газ
Російське міненерго пропонує Україні купити газ у "Газпрому"
news-image

Росія в черговий раз запропонувала постачати газ Україні за наявності грошей для оплати. Міністр енергетика РФ Олександр Новак в Гоа (Індія) заявив, що Росія готова "повністю забезпечити транзит газу (через Україну) для європейських споживачів і поставки газу Україні для закачування в ПЗГ.

Умовою поставок він назвав "наявність відповідних грошових ресурсів в України необхідний обсяг газу буде поставлено".

На думку російського міністра в українських підземних сховищах газу недостатньо газу для проходження зими.

Це ризики для українських споживачів, що їм доведеться скорочувати споживання газу, якщо зима буде холодною це ризики значні

 - вважає міністр.

Він припустив, що виникає загроза користування транзитним газом, як це було іноді в попередні роки.

Нагадаємо, НАК "Нафтогаз України" не купує російський газ без підписання додаткової угоди до контракту Юлії Тимошенко від 2009 року, а поставки російського газу в Україну здійснюються за умовами передоплати.

З 2016 року Нафтогаз і Газпром не змогли домовитися про ціну на російський газ для України, тому імпорт газу здійснювався тільки з європейського напрямку (Словаччина, Польща та Угорщина).

Без підписання додаткової угоди до контракту існує ризик, що Газпром зарахує передоплату в рахунок боргів по take-or-pay, які НАК оскаржує в арбітражі.

За словами менеджменту Нафтогазу, до завершення осіннього слухання в Стокгольмському арбітражі Україна не буде закуповувати російський газ.