Світ
17 жовтня 2016
«Нехай спочивають у мирі» - поляки засудили знищення українських поховань у Польщі
Громадські організації закликають поляків відмовитися від мови ненависті і засудити знищення могил.
news-image

Громадські організації Польщі засуджують знищення поховання мешканців села Верхрата у Підкарпатському воєводстві, у тому числі й воякам УПА, які загинули в часи Другої світової війни і після її закінчення від рук німецьких та радянських військ. Про це пише «Українська правда», передає «Є!»

Відповідну заяву «Wołanie z Werchraty – Відозва з Верхрати» опублікував на своїй сторінці у Фейсбуку голова фонду «Міжнародної солідарності», екс-віце-міністр закордонних справ Польщі Кшиштоф Становський.

Схиляючись над могилами у Верхраті та Монастирі, просимо про вибачення і закликаємо: немає нашої згоди на нищення могил, цвинтарів, пам’ятників! Знаємо, що вони є частиною важкого минулого. У Польщі є увіковічення з часів окупації, повстань, Шведського потопу, двох світових воєн. А польською традицією є повага до померлих! Нехай спочивають у мирі, - мовиться у заяві.

Вони також звернулися до поляків із закликом відмовитися від мови ненависті, засудити знищення надгробків, агресивні написи на стінах і напади на людей.

Нагадаємо, тиждень тому член ультраправої націоналістичної організації «Табір великої Польщі» Давид Гудзєц опублікував відеоролик, на якому вандали ломом та відбійним молотком знищують місце пам'яті мешканців та вояків УПА у селі Верхрата.  

Читайте також: У Польщі вкотре знищено українське поховання (фото)