Суспільство
19 жовтня 2016
Україна, Польща і Литва назвуть винних у «Волинській трагедії»,- Андрій Парубій
Спікер ВР повідомив, що в середу, відбудеться одночасне засідання трьох комітетів парламентів України, Польщі та Литви.
news-image

На цьому тижні Україна, Польща і Литва спільно поставлять крапку в ситуації навколо "Волинської різні", назвавши винних. Про це заявив голова Верховної Ради Андрій Парубій.

За словами спікера, в цій заяві буде чітко вказано, хто винен в трагедії, що трапилася на українських землях, інформує «Є!».

"Свого часу я виступив з ініціативою спільного звернення трьох парламентів - України, Польщі та Литви - щодо подій, які відбулися на наших землях з початком Другої світової війни. Для нас важливо, щоб напруження, що виникло між Польщею і Україною влітку цього року, було знято, і щоб всі історичні інсинуації були відкинуті ", - сказав він.

 

"А винні були Російська імперія і німецький нацизм", - підкреслив він.



Спікер ВР повідомив, що завтра, в середу, відбудеться одночасне засідання трьох комітетів парламентів України, Польщі та Литви. А в четвер він буде ініціювати на винесення відповідної заяви, яке відбудеться синхронно з прийняттям відповідної заяви і в парламенті Польщі, і в парламенті Литви.

"У ньому буде спільно визначено, хто був винен у трагедії на наших землях в середині минулого століття, і позначено, що російський імперіалізм і сьогодні продовжує ту ж імперську політику, яку проводив в попередньому столітті", - підсумував Парубій.



Як повідомлялося, 22 липня поточного року польський Сейм затвердив резолюцію, якою встановив 11 липня Національним днем ​​пам'яті жертв геноциду, вчиненого проти громадян 2-ї Речі Посполитої в період Другої світової війни.

У резолюції, зокрема, згадується про кульмінаційної хвилі злочинів, скоєних ОУН і УПА, в результаті якої було вбито понад 100 тис. громадян Речі Посполитої. У той же час в постанові зазначається, що нагадуючи про злочини українських націоналістів, не можна промовчати про польські акції відплати, в яких також гинуло цивільне населення.

Президент України Порошенко висловив співчуття у зв'язку з даним рішенням і прогнозував наступні політичні спекуляції. Він також закликав Польщу до взаємного прощення і продовження роботи над спільною оцінкою трагічних подій.

У свою чергу комітет Верховної Ради України у закордонних справах засудив односторонні дії Сенату і Сейму Польщі щодо перегляду оцінки подій Волинської трагедії.