Світ
19 жовтня 2016
Російське ноу-хау, яке Кремль використовує для того, щоб обходити свої міжнародні зобов'язання
Москва підняла військових по тривозі
news-image

Учора, 18 жовтня, в Центральному військовому окрузі Росії стартували військові навчання, у яких беруть участь понад 20 тисяч військових, пише в своєму блозі на "Новому часі" військовий експерт Олексій Мельник. По тривозі також були підняті частини, розташовані в Західному і Південному Сибіру, передає «Є!».

Тут варто звернути увагу на те, що, за офіційною російською версією, це були не планові навчання, а раптова перевірка.

У цій термінології важливо розуміти, в чому полягає різниця між навчаннями і перевіркою. Проведення подібних масштабних навчань, як правило, потрапляє під певні міжнародні зобов'язання, зокрема, під "Віденський документ", згідно з яким сторона, яка проводить навчання, повинна заздалегідь попереджати, якщо кількість задіяних солдатів перевищує певну норму.

У цих навчаннях я не бачу нічого екстраординарного, оскільки протягом останніх років навчання нон-стоп стали в Росії доброю традицією. Я навіть не думаю, що їхньою метою було вплинути на хід сьогоднішніх переговорів нормандської четвірки в Берліні.

Зв'язку цього виклику по тривозі з плановими українськими навчаннями я також не бачу, тим більше, що російські проводилися в Центральному окрузі, а не в Південному.