Війна
22 жовтня 2016
ООН створила комісію для розслідування нападу на гуманітарну колону в Сирії
На Росію чекають нові звинувачення...
news-image

Комісія підготує за підсумками розслідування звіт для генсека ООН, на його підставі буде прийнято рішення про подальші дії. Комісію очолив індійський генерал.

ООН вирішила створити комісію з розслідування нападу на колону з гуманітарною допомогою в околицях Алеппо 19 вересня. Комісію очолить індійський генерал-лейтенант Абхіджіт Гуха, повідомив в п'ятницю, 21 жовтня, Центр новин ООН, передає «Є!».

Комісія повинна підготувати за результатами розслідування для генерального секретаря Пан Гі Муна звіт про обставини інциденту, на підставі якого той прийме рішення про подальші дії ООН, пояснив прес-секретар міжнародної організації Стефан Дюжаррік.

У той же день Пан Гі Мун закликав всі зацікавлені сторони до співпраці з комісією. Її глава раніше працював в Департаменті операцій з підтримання миру ООН (ДОПМ).
Гуманітарна колона, сформована ООН за участю сирійського Арабського Червоного Півмісяця (SARC) з 31 вантажівки з вантажем продуктів і медикаментів, розрахованих на 50 тисяч осіб, прибула в місто Урум аль-Кубра в другій половині дня 19 вересня. Незабаром після цього вона піддалася нападу, в результаті якого загинули люди і була знищена велика частина вантажу.

Спочатку повідомлялося, що на колону був проведений наліт з повітря, а вину за це поклали на ВКС РФ або сирійську авіацію. У Москві і Дамаску відкинули ці звинувачення. Пізніше в ООН заявили, що організація не має можливості встановити, чи справді йдеться про авіаудар. В кінці вересня Пан Гі Мун розпорядився провести відповідне розслідування.