Світ
23 жовтня 2016
Чорна сторінка історії Росії: теракт «Норд-Ост» - 14 років брехні
Ніхто з представників влади так і не відповів
news-image

З часу теракту під час мюзиклу "Норд-Ост" пройшло 14 років, але й досі тривають суперечки навколо тієї операції.

"Норд-Ост" - називали першим російським мюзиклом світового рівня. Вперше в країні лише для одного спектаклю реконструювали цілий театр. Унікальні за складністю декорації вбетоніровалі в фундамент будівлі. Прокатники сподівалися на шалений успіх, але їх плани перекреслив форс-мажор.

О 21:15 до театрального центру на Дубровці під'їхали три мікроавтобуси. З них вийшли озброєні люди в камуфляжі і попрямували в приміщення. Вони швидко розправилися з охоронцями і увірвалися в зал. Глядачі не відразу зрозуміли, що спектакль закінчився.

Група терористів складалася з 40 осіб. Всі - чеченці у віці від 16 до 40. І половина з них були жінками. Одягнені в пояси шахідів, вони сіли межи людьми в залі. А чоловіки стали мінувати приміщення. У пастці опинилося майже 900 глядачів. Вимога смертники висунули єдине - виведення російських військ з Чечні.

В екстреному штабі в Кремлі зібралося керівництво країни на чолі з Володимиром Путіним. Рішення було прийнято миттєво - ніяких поступок терористам.

Тактику облоги вибрали стандартну - довгі і виснажливі переговори. За цей час повинні були звільнити якомога більше заручників, щоб мінімізувати втрати. І частково це спрацювало: Ірина Хакамада, Йосип Кобзон, журналістка Анна Політковська, які побували всередині, змогли вивести на волю кілька десятків заручників.

Однак силовиків положення полонених схоже не дуже хвилювало. Команда надійшла до штурму в 5 ранку. На цей час одна з груп спецназівців уже проникла всередину. У приміщення почали закачувати паралітичний газ.

Всіх приспаних терористів силовики розстріляли відразу в залі. Тільки тоді почали виносити позбавлених свідомості глядачів. Їх друг на друга вантажили в "швидкі" і автобуси. Хто дихає, а хто ні - розбиралися вже в лікарні.

Офіційно 130, а неофіційно 170 заручників не вижили після рятувальної операції. Склад газу залишився таємницею навіть для медиків, і від чого рятувати постраждалих вони так і не знали. Єдине, про що говорила влада - речовина не шкідливе.

Про доцільність обраного методу звільнення сперечаються донині. Адже за час облоги терористи вбили менше десяти осіб. Тоді як в ході рятувальної операції загинуло більше сотні. За смерть заручників ніхто з представників влади так і не відповів.