Діяльність нацбанка вдарила по курсу долара
На завтра фінансисти припускають курсові коливання в рамках 25,55-25,70 грн./$.
news-image

Банкіри почали тиждень з падіння безготівкового курсу долара — на 12 копійок, до 25,50-25,55 грн./$, повідомив начальник казначейства VTB Bank (Україна) Станіслав Верхградський,  передає «Є!».

"Торги понеділка стартували з рівня 25,64-25,67 грн./$ і тривалий час котирування залишалися в зазначеному діапазоні. Після обіду повторився п'ятничний сценарій: на ринок знову вийшов великий продавець, однак залишки попиту не змогли його задовольнити і курс долара почав різке зниження. У зв'язку з тим, що аукціону на покупку валюти так і не був оголошений, котирування без корекції досягли рівня 25,50-25,55 грн./$", — уточнив він сьогоднішні події.

"Торги на міжбанку проходили спокійно", — водночас запевнив Руслан Кравченко.

Помітив стабільні ціни в касах: "Готівковий курс практично не змінювався — 26,0-26,15 грн./$".

Великих рекордів на міжбанку сьогодні ніхто не ставив. Більше того — обсяг торгів 24 жовтня виявився нижче п'ятничного (21 жовтня), коли торгівля йшла в режимі короткого дня: скоротився з 3,20 млн. до 1,80 млн. тобто справа не стільки в значних розпродажах валюти, скільки в попиті на неї — він був недостатнім.

Водночас Нацбанк, який зазвичай реагував на подібні ситуації, вирішив не виходити на торги в цей понеділок.

"На наш погляд, сьогодні в другій половині торгів втручання в безготівкові торги з боку НБУ було б цілком логічним. Але, ймовірно, сума надлишкової пропозиції на ринку була несуттєва, що дозволило обійтися без втручання регулятора в хід торгів", — уклав Верхградський.

Водночас директор казначейства Банку Кредит Дніпро Олег Курінний вважає, що при повторенні подібних ситуацій на цьому тижні, регулятор все ж буде проводити свої аукціони і викуповувати долар.