Політика
26 жовтня 2016
Сьогодні у Мінську пройде нове засідання Контактної групи щодо Донбасу
Це засідання стане перши після саміту лідерів «нормандської четвірки»
news-image

Це засідання Контактної групи стане перши після саміту лідерів «нормандської четвірки», який відбувся 19 жовтня у Берліні

26 жовтня у Мінську відбудеться чергове засідання Тристоронньої контактної групи щодо Донбасу, повідомив радник голови СБУ Юрій Тандіт, передає «Є!».

Найголовніше, що вже позначені ці три точки, за якими ми виконуємо домовленості. Ми говоримо про те, що будуть відводитися війська, і щодо трьох населених пунктах уже ведеться робота, причому це була українська ініціатива. Поки ухвалюються рішення на самому верху за ініціативою політиків, ми реалізуємо цей план, – сказав Тандіт 25 жовтня в ефірі «5 каналу».

Це засідання Контактної групи стане перши після саміту лідерів «нормандської четвірки», який відбувся 19 жовтня у Берліні.

19 жовтня лідери України, Франції, Німеччини та Росії дійшли згоди щодо необхідності створити «дорожню карту» виконання мінських домовленостей.

За словами Києва, головним є домогтися від Росії виконання її зобов’язань за всіма мінськими угодами, включно з графіком і відповідальністю за виконання. Київ також наполягає на тому, що політичні питання неможливо виконувати до виконання питань безпеки.

Москва ж заявляє, що вимагає від України швидкого поступу до політичних аспектів мінських угод, таких, як місцевих виборів на цій території і «амністії» бойовиків, іще до вирішення безпекових і гуманітарних питань – таких, як виведення з окупованих територій російських військ і озброєння, роззброєння незаконних збройних формувань, звільнення всіх заручників і незаконно утримуваних осіб чи передачі непідконтрольної нині Києву ділянки українсько-російського кордону під контроль ОБСЄ.

21 вересня у Мінську учасники Тристоронньої контактної групи підписали угоду про розведення сил і засобів біля трьох населених пунктів на лінії розмежування – Петрівському, Золотому та Станиці Луганській. За процесом відведення мають спостерігати представники ОБСЄ.