Світ
28 жовтня 2016
Екс-підрядник АНБ США викрав списки американських шпигунів за кордоном
Томас Мартін таємно збирав документи різних урядових відомств протягом 20 років.
news-image

Колишній підрядник Агентства національної безпеки (АНБ) США Гарольд Томас Мартін викрав списки кадрових співробітників американської розвідки, які працюють під прикриттям за кордоном. Про це йдеться в документах, переданих в четвер на розгляд суду у справі Мартіна органами прокуратури, передає «Є!»

Прокуратура вимагає, щоб суд відмовив Мартіну у звільненні під заставу.

Інформація, вкрадена обвинуваченим, включає численні імена співробітників розвідки США. Ці співробітники діють під прикриттям за межами Сполучених Штатів, - йдеться у заяві прокуратури.

У свою чергу захист Мартіна наполягає на тому, що її клієнт викрадав секретну інформацію, оскільки страждає розладом психіки, що виражається в накопичуванні непотрібних йому речей. Адвокати наполягають на звільненні Мартіна під заставу на період суду. Перший такий запит суддя Девід Коппертайт відхилив минулого тижня.
На суді у п'ятницю документи прокуратури будуть публічно оголошені на процесі. Поки ж вони не вивішені на сайті суду, але доступ до них вже отримав ряд засобів масової інформації США, включаючи телекомпанію CBS і інформаційне агентство Associated Press (AP).

За свідченням CBS, прокуратура наголошує, що Мартін, викравши документацію, яка містить імена американських розвідників, "ставить під загрозу не тільки життя і безпеку" цих осіб, а також "людей, з якими ті працюють" та "американські розвідувальні операції".

Публікація імен співробітників американської розвідки може зробити "практично даремною" методи роботи розвідників, констатує сторона звинувачення.

Згідно з викладеної нею інформацією, "істотна порція" привласнених Мартіном документів є "суворо засекреченою", передає AP.

Як стверджує американська влада, Мартін, якому 51 рік, викрав близько 500 млн сторінок документів, включаючи секретні дані про військові операції США. До недавніх пір він був співробітником великої американської консалтингової компанії Booz Allen Hamilton і працював за контрактом на АНБ. Заарештували його в Меріленді в серпні. За свідченням Міністерства юстиції США, затриманий таємно збирав документи різних урядових відомств протягом приблизно 20 років, обсяг його "архіву" оцінюється не менше ніж в 50 терабайт.

Заарештованому інкримінується розкрадання державної власності і несанкціоноване отримання доступу до відомостей, що становлять державну таємницю. Мін'юст, найімовірніше, також пред'явить йому обвинувачення в шпигунстві. Адвокати та колишні колеги Мартіна, який служив колись у ВМС США, заявляють, що він страждає від посттравматичного стресу і схильний збирати речі.

Газета The New York Times раніше повідомляла, що Мартіна, крім того, підозрюють в крадіжці і розкритті "строго секретних кодів, розроблених для злому мереж урядів інших держав". Видання стверджує, що зазначені коди "були розроблені, щоб зламувати комп'ютерні системи держав-супротивників, таких як Росія, Китай, Іран і Північна Корея".

У фірмі Booz Allen Hamilton раніше працював і Едвард Сноуден, що в 2013 році передав в пресу викривальні матеріали про тотальні програми електронного стеження спецслужб США.

Тим часом компанія Booz Allen Hamilton, що звільнила Мартіна, як тільки стало відомо про його арешт, оголосила в четвер про намір провести зовнішню перевірку прийнятих нею методів роботи. Координувати цю інспекційну діяльність буде колишній директор Федерального бюро розслідувань США Роберт Мюллер.

Читайте також: На Філіппінах в перестрілці з наркополіцією загинув мер міста