Україна
28 жовтня 2016
Сьогодні - День визволення України від нацистських окупантів
В країни пройшла хвилина мовчання в пам'ять про загиблих.
news-image

Президент Петро Порошенко разом з ветеранами Другої Світової війни, учасниками АТО та офіційними особами взяв участь у церемонії вшанування пам’яті загиблих з нагоди 72-ї річниці вигнання нацистів з України, передає «Є!»

Глава держави поклав квіти біля Могили невідомого солдата у парку Слави в Києві.

Присутні вшанували хвилиною мовчання пам'ять загиблих. Військовий оркестр виконав Державний гімн України.

Звитяжна битва за Україну, що тривала довгі 22 місяці, стала вирішальним чинником розгрому військ гітлерівської Німеччини і її союзників.

Від Дніпра до Ельби, від Києва до Відня, Праги та Берліну пролягли бойові шляхи фронтів, які увійшли в історію, гордо іменуючись «Українські». Звичайно, там воювали не тільки українці. І, звичайно, українці воювали й на інших фронтах Другої світової війни.

Це вони брали участь у вигнанні нацистів із Польщі, Румунії, Угорщини, Болгарії, Югославії, Австрії, Чехословаччини, штурмували Рейхстаг, - йдеться у зверненні глави держави.

Президент зазначив, що ціна перемоги була страшною, бо під час усіх наступальних операцій на території України обірвалося життя трьох мільйонів воїнів. Так, лише у бою за містечко Мілове на Луганщині, звідки, власне, й почалося вигнання нацистів з української землі, полягли 1066 бійців.

На жаль, зараз ми зіткнулися з новою трагічною реальністю. Уже тривалий час українцям доводиться збройно захищати свою країну, протистояти агресору, що цинічно наважився на насильницьке перекроювання кордонів, - сказав Порошенко.

При цьому він наголосив, що завдяки національній єдності, солідарності міжнародного співтовариства, патріотизму українських солдатів та офіцерів, добровольців та волонтерів, усього суспільства вдалося створити сильне військо і зупинити російську агресію.

Нові Збройні Сили України продемонстрували усьому світові боєздатність, військову майстерність та високі людські якості військовослужбовців, довели, що є гідними спадкоємцями і продовжувачами ратної слави переможців нацизму, - додав президент.

Він щиро подякував усім ветеранам Другої світової війни, учасникам визвольної боротьби, сучасним героям за самовідданість і любов до Батьківщини.

Переконаний, що Український народ, який по праву пишається вами та вашими подвигами, переможе, - наголосив Порошенко.

 

Читайте також: Колишній український полковник став керівником російської Нацгвардії в Криму