Суспільство
31 жовтня 2016
Хто приголомшив Україну своїми статками
Журналісти склали список найбільш незвичайних е-декларацій.
news-image

Трильйони, годинники, картини, колекції зброї, автомобілі та особисті церкви. Егоїзм, користолюбство, скупердяйство, валютна манія, марнотратство, що вражає уяву. Економічна правда склала список найбільш незвичайних декларацій чиновників, передає «Є!»

Епізод 1. Трильйонер-комбат

Схоже, колишній комбат "Айдара", а нині депутат групи "Воля народу" Сергій Мельничук, вирішив пожартувати. Але жарт виявився невдалим.

Так, Мельничук вказав в декларації, що у нього є трильйон гривень готівки. Пізніше речники нардепа офіційно пояснили, що це депутат так, буцімто, пожартував, і трильйона у нього немає.

Після ознайомлення із "розкішними" деклараціями інших чиновників ця вигадка уже виглядала як знущання.

Хоча і без пояснень було зрозуміло, що у декларації недостовірні дані. Наразі весь запас гривневих коштів в Україні сягає 355 млрд грн, а обсяг гривневої готівки поза банками становить близько 290 млрд грн.

Питання було лише в тому: це помилка чи свідомий крок.

Нагадаємо, за брехню в декларації передбачена кримінальна та адміністративна відповідальність.

Кримінальна відповідальність настає лише в тому випадку, якщо недостовірні відомості в декларації відрізняються від достовірних на суму понад 250 мінімальних заробітних плат, тобто на 344,5 тис. грн.

Епізод 2. Власник храму

А це уже не жарт — заступник голови фракції "Блок Петра Порошенка" Анатолій Матвієнко задекларував цілий храм.

Серед об'єктів нерухомості, зазначених у його декларації, є будівля Храму Успіння Присвятої Богородиці — у н.п. Бирлівка Бершадського району Вінницької області.

Матвієнко — один з тих небагатьох депутатів, хто був обраний в парламент ще першого скликання. Матвієнко та Юхим Звягільський.

Щоправда, якщо Звягільський перебував у всіх скликаннях без винятку, то Матвієнко пропустив друге та сьоме скликання.

Епізод 3. Брати-антогоністи Дубневичі

За попередніми розрахунками, усі депутати задекларували майже 10 млрд. грн. Близько 70% цієї суми — готівка.

Нардепи ладні тримати "під матрацами" сотні мільйонів, не дивлячись на те, що це, як мінімум, незручно. Банківській системі парламентарі не довіряють.

Так, народні депутати від "БПП" Богдан та Ярослав Дубневичі вказали у своїх електронних деклараціях значні суми готівкових коштів у різній валюті.

На двох нардепи з Львівщини тримають у готівці понад 578,4 млн грн, з врахуванням готівки, яка задекларована дружиною Богдана Дубневича – понад 715 мільйонів гривень.

При цьому на банківських рахунках Дубневичів фігурують значно менші суми.

Крім цього, на Богдана Дубневича та найближчих членів його сім’ї зареєстровано 409 об'єктів нерухомого майна. Ярослав Дубневич із сім’єю володіють 273 об'єктами нерухомості. Дубневич-молодший також задекларував 51 об’єкт незавершеного будівництва.

Як відомо, низка пов’язаних із Дубневичами людей працює на керівних посадах в "Укрзалізниці", компанії, пов'язані з братами, виграють мільйонні тендери на УЗ. 

Епізод 4. Банкір, який не любить банки

Ще один представник парламенту, який недолюблює банки — депутат "БПП" Руслан Демчак. Він задекларував 133 млн гривень готівкових коштів.

Коли людина, яка має солідний досвід у банківській сфері, тримає в готівці таку велику суму, це повинно насторожувати.

Так, Демчаку раніше належав Ерде банк, який визнали неплатоспроможним у 2012 році. І, схоже, нардеп не втрачає інтерес до банківського сектору.

Раніше ЗМІ писали, що корпорація "Українська бізнес група" (UBG), яка належить Демчаку, хотіла купити перехідний банк, створений Фондом гарантування вкладів на базі збанкрутілого Омега банку.

Епізод 5. Поміщик Насіров

Голова Державної фіскальної служби Роман Насіров перевершив усі очікування громадськості. Хто ще може похвалитися володінням частини села?

Так, Насіров задекларував 5 земельних ділянок в Козині (Обухівський район, Київська область) — головний "елітний" напрямок, який можновладці облюбували ще з часів Леоніда Кучми.

Але це ще не все. Голова ДФС володіє також 20 земельними ділянками в селі Количівка Чернігівської області — мальовниче місце поряд з річкою Десна.

Загальна площа ділянок в селі Количівка — 283 093 кв м. До слова, офіційні межі Количівки — близько 185 га. Отже Насіров фактично володіє 1/6 площі сільських земель.

Складається враження, що Насіров просто взяв і придбав собі частину села з населенням 1,5 тисяч жителів, — пише на своїй Facebook-сторінці журналіст Олександр Лєменов.

А тепер про житлову нерухомість: квартира в Києві загальною площею 157 кв м, та ще три квартири, записані на його дружину: 66 кв м, 86 кв м, 79 кв м. Голова ДФС також має 2 будинки у Київський області: один у Козині (414 кв м), другий у Віті Поштовій (199 кв м). 

Крім цього, Насіров задекларував 1,160 млн доларів, 450 тисяч євро та 4,350 млн гривень готівкових коштів. У його дружини 320 тисяч доларів, 240 тисяч євро та 3,1 млн гривень готівки.

На рахунках в банках він тримає значно менше коштів. Звісно, це не 700 млн гривень Дубневичів та 133 млн Демчака, але навіщо голові ДФС стільки "кеша"?

Епізод 6. Навіщо він продавав Rolls-Royce?

Мабуть, усім добре відомо, що нардеп В'ячеслав Константиновський продав свій Rolls Royce за 2,5 мільйона гривень, які витратив на допомогу пораненим та купівлю спорядження для армії.

Про це він, зокрема, розповідав газеті "Факти" та потім використав цей факт у передвиборчій кампанії. Проте після перегляду його декларації виникає інше запитання: навіщо він взагалі продавав дорогу машину, якщо його статки дозволяють фінансувати цілу армію.

На хвилинку, позафракційний нардеп задекларував 14,7 млн. доларів готівкових коштів. З повним списком його майна, яке викликає не менший подив, можна ознайомитися тут.  

Епізод 7. Не храмом єдиним.

Депутат фракції Олега Ляшка Андрій Лозовий задекларував колекції вин і картин, кілька годинників і меблі 19 століття і щоб ви думали — Святі мощі...

Так, він задекларував 8 картин, 5 годинників різних марок: "Ullyse Nardin", "Perrelet", "Romain Jerome", "Zenith", колекцію вин з 186 пляшок, меблі голландського і англійського виробництва 19 століття.

Крім того, в декларації Лозового вказана колекція з 72 ікон, колекція холодної зброї 19-20 століття з 32 одиниць. А також хрест-енколпіон зі Святими мощами 13 століття.

Як засвідчили декларації, подібні колекції — це норма для більшості парламентарів. Рухаємося далі.

Епізод 8. Збройний барон Шуфрич.

Депутат Верховної Ради від фракції "Опозиційний блок" Нестор Шуфрич в 2015 році задекларував 25 млн грн готівкою, 71 старовинну книгу колекцію живопису, що складається з 287 одиниць, колекцію старовинного фарфору із 121 предмету та колекцію з 17 годинників,

Здавалося б, дуже скромні, за мірками заданого тренда, досягнення.

Але найбільше приголомшують його колекції зброї. Як зазначається в декларації Шуфрича, його колекція вогнепальної зброї складається зі 156 одиниць, а колекція холодної зброї — з 568 одиниць.

Епізод 9. Відданість рублю

Нардеп, співголова фракції "Опозиційний блок" у ВР та екс-регіонал Юрій Бойко задекларував скромні доходи.

На рахунках Бойка - 31 385 доларів.

Власницею основних грошових активів, розміщених у банках, є дружина екс-регіонала. Зокрема Віра Бойко має заощадження у гривні — 32,140 млн, та в рублях — 6,714 млн.  

Крім цього, дружина спільно з Юрієм Бойко володіє 300 тис. грн, 25 тис. доларів та 15 тис. євро. Причому, 80% із вказаних сум належать дружині.  

Загалом декларація Бойка — одна не з багатьох, де можна зустріти заощадження в російській валюті.

Епізод 10. "Чьотко" патріотка

Голова Національного банку Валерія Гонтарева не довіряє гривні. Перевагу вона віддає американським доларам.

Так, згідно із декларацією, на рахунку Гонтаревої в ПАТ "Державний експортно-імпортний Банк України" лежить 1,831 млн доларів, і ще 61,9 тис. гривень в "Ощадбанку".

Епізод 11. Годинник Святого Миколая

Жартівників серед декларантів виявилося чимало. До трильйонів Мельничука та вил Ляшка додається ще годинник Парасюка.

Так, судячи із декларації народного депутата Володимира Парасюка, задекларований годинник йому приніс Святий Миколай.

В графі "опис майна" зазначено: "Годинник. Подарунок. P.s. Приніс Святий Миколай. Але точно сказати не можу, бо я спав".

Також 9 липня 2015 року Парасюк отримав у подарунок телефон Apple iPhone 6s. Крім того, він задекларував планшет Apple iPad Air 2.

На рахунку в "ПриватБанку" Парасюк тримає 5044 долари та 1293 гривень. Ще 6 тисяч доларів він зберігає готівкою.

Епізод 12. Борці з корупцією та інші "церковні миші"  

А тепер подивимося на статки правоохоронців, які повинні перевіряти діяльність чиновників. Порівняно з більшістю попередніх фігурантів списку вони живуть в іншому світі. 

Керівник Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Назар Холодницький задекларував 53 тисяч доларів, 12 тисяч євро і 50 тисяч гривень готівкових коштів.

Згідно з документом, Холодницький орендує кімнату в гуртожитку у Вишневому. Він також задекларував квартиру в Вишневому Київської області на 61,1 кв м, власником якої зазначена Холодницька Марія Павлівна.

Його колега — Директор НАБУ Артем Ситник — має квартиру в Броварах, 250 тисяч гривень і 10 тисяч доларів готівкою.

Читайте також: У списку найбагатших українських міністрів Гройсман посів третє місце