Політика
31 жовтня 2016
Путін призупинив дію угоди Росії і США щодо плутонію та вимагає скасування всіх санкцій
Також йдеться про скорочення американської військової інфраструктури в країнах НАТО.
news-image

Президент Росії Володимир Путін підписав федеральний закон про призупинення дії російсько-американської міжурядової угоди про утилізацію плутонію, заявленого як плутоній, який не є більш необхідним для цілей оборони. Відповідний документ опублікований на офіційному порталі правової інформації, передає «Є!»

Документ був прийнятий Держдумою 19 жовтня і схвалений Радою Федерації 26 жовтня 2016 року. Закон вступає в силу з дня офіційного опублікування.

Путін вніс проект закону про заморожування так званої плутонієвої угоди з США на розгляд нижньої палати парламенту 3 жовтня. Зроблено це було після підписання відповідного указу.

В тексті документа були також вказані умови для можливого відновлення домовленостей, зокрема, скасування Вашингтоном "закону Магнітського", всіх санкцій проти Росії при компенсації збитку від них і скорочення американської військової інфраструктури в країнах НАТО.

Про угоду

Угода була підписана в 2000 році, але вступила в силу лише в 2010. Сторони домовилися утилізувати плутоній шляхом переведення в МОКС-паливо, яке можна використовувати в реакторах АЕС. Такий спосіб утилізації був обраний для того, щоб виключити повторне використання плутонію в ядерних боєголовках.

Передбачалося, що кожна зі сторін приступить до ліквідації "розсекречених" запасів плутонію в обсязі 34 тонн.

Читайте також: В Україні набули чинності розширені санкції проти Росії