Політика
1 листопада 2016
«Я збудував її не для того, щоб тішитись» - Вінницький нардеп про приватну церкву
Матвієнко захотів побудувати храм, адже так часто буває, що знаходиться людина, яка має кошти і може це зробити.
news-image

Церкву Успіння Пресвятої Богородиці, яку народний депутат Анатолій Матвієнко вказав у своїй декларації, як приватну власність, він будував для того, щоб передати місту Бершадь. Цю інформацію сам нардеп підтвердив у коментарі кореспонденту Vlasno.info, передає «Є!»

– Я зараз її ще будую, наразі закінчується облаштування внутрішньої частини іконостасу та ікон, – розповів нардеп.

 – Для того, щоб її передати громаді міста, а я хочу передати, її потрібно було якось оформити, не можна ж передавати те, що неоформлене. Зараз питання розглядається міською радою про прийом будівлі на баланс.

За словами Матвієнка на сесії міської ради Бершаді питання про прийняття на баланс будівлі храму розглядатиметься уже цієї п'ятниці. До кінця року народний обранець планує її передати місту.

– Я не будував її для того, щоб тішитись, що у мене в приватній власності є церква, кому це взагалі в голову могло прийти. Я її зареєстрував на себе, щоб потім передати документи міськраді. Для цього потрібні сама будівля, проект, прийняття будівлі, як об'єкта до експлуатації. Бо інакше нема що передавати. Може, це – не найліпший спосіб, але кращого я не знайшов, – зазначив Матвієнко.

У свою чергу начальник Управління у справах національностей та релігій Вінницької ОДА Ігор Салецький не розуміє, як могло статися так, що церква опинилась у приватній власності.

– Замовити будівництво культової споруди може релігійна організація або громада. І як релігійна організація трансформувалася у фізичну особу, ми поки що зрозуміти не можемо. Для початку треба отримати дозвіл на початок будівництва, для цього потрібно мати право на користування земельною ділянкою, далі виготовити проектно-кошторисну документацію, потім отримати декларацію на завершене будівництво і аж потім державний реєстратор оформляє право власності на того, хто є замовником будівництва, – пояснив Салецький.

Храм наразі використовує релігійна громада Тульчинської єпархії Української православної церкви Московського патріархату. Як зазначив голова прес-служби єпархії священик Василь Ковач, будівництво храму спочатку було спільною ідеєю.

– Це була наша спільна ініціатива. Матвієнко захотів побудувати храм, адже так часто буває, що знаходиться людина, яка має кошти і може це зробити. На момент, коли храм починав будуватися, то будувався для конкретної общини – нашої, з погодження єпархії, – розповів священик.

За словами, прес-секретаря, Матвієнко будував церкву переважно за свої кошти. Також у єпархії знають, що нардеп намагався передати храм до міста, щоб міська рада вирішила, яка община буде у ньому проводити богослужіння.

– Але уже на той момент за цією адресою була уже зареєстрована наша община і богослужіння велися. Храм був освячений за відома депутата митрополитом Тульчинським і Брацлавським Іонафаном, туди був призначений настоятель. Церковний погляд на цю подію такий, що храм не може бути у власності певної особи, навіть якщо вона його будувала, – пояснив прес-секретар.

За словами Василя Ковача, богослужіння у храмі продовжують проводитись і жодна інша община на цей храм не претендує.

– А як так сталося, що храм опинився у приватній власності, треба питати самого депутата. На даний момент община користується храмом і їй ніхто не заважає, – зазначив прес-секретар.