Резонанс
7 листопада 2016
З 7 листопада штрафувати водіїв ніхто не зможе!
Нова поліція не має повноважень розглядати справи про адміністративні правопорушення, якими і є порушення правил дорожнього руху.
news-image

В силу вступає новий Закон «Про національну поліцію», який скасовує всі повноваження міліціонерів і даішників. А право нової поліції складати адмінпротоколи на порушників правил дорожнього руху прописані недостатньо чітко.
Відомий юрист в області автоправа, автор книги «100 аргументів проти штрафів ДАІ» Володимир Караваєв знайшов у новому законодавстві ряд невідповідностей, які можуть призвести до юридичного колапсу всієї системи автоправа. Зокрема, він зазначає, що нова поліція, по суті, не має повноважень розглядати справи про адміністративні правопорушення, якими і є порушення правил дорожнього руху.Володимир Караваєв пише: «У відповідності з вимогами ст. 213 Купап, «Справи про адміністративні правопорушення розглядаються: органами внутрішніх справ...». Але прийнятий парламентом нашої країни закон про такі органи був ветований президентом, тобто, він не діє, передає «Є!».

Згідно із Законом «Про національної поліції», сама поліція не є таким органом – це «орган виконавчої влади». 

«Подібний законодавчий ляп говорить про те, що співробітники поліції взагалі не мають права розглядати справи щодо адміністративних правопорушень», - стверджує Володимир Караваєв.

Правда, у ст. 222 Купап зазначено: «Органи внутрішніх справ (Національна поліція) розглядають справи про такі адміністративні равопорушення: про порушення громадського порядку, правил дорожнього руху, правил, що забезпечують безпеку руху транспорту, правил користування засобами транспорту...». Але юристи не розуміють, як трактуються дужки в цьому документі і чому в статті 213 цього ж Кодексу про поліції нічого не сказано.

Коли Закон «Про національну поліцію» ухвалювався в парламенті, про цей юридичний казус повідомляли фахівці головного юридичного управління Верховної Ради. Але їх думку, як і думку інших експертів у цій сфері, депутати проігнорували. Кабмін також проігнорував вимогу самого Закону.

«Всупереч його вимогам структура поліції досі не створена і не затверджена, керівники не призначені, відповідні накази не підписані, законного призначення поліцейських не відбулося, службові посвідчення співробітникам поліції, в яких зазначено спеціальне звання (не «міліції», а саме «поліції») не видано, - говорить Караваєв».

Таким чином, поки не врегульовані дані юридичні казуси, співробітники поліції після 7 листопада будуть працювати за рамками правового поля, стверджує юрист.

Крім того, без змін у Закон "про дорожній рух" та Правил дорожнього руху водій не повинен виконувати вимоги працівників поліції. Адже в цих документах чітко вказано: «Водій зобов'язаннями зобов'язаний: мати при собі та на вимогу працівників міліції... пред'являти для перевірки посвідчення водія, реєстраційний документ на транспортний засіб, а у випадках, передбачених законодавством, - страховий поліс...; виконувати розпорядження працівників міліції...».

Але після 7 листопада працівників міліції не буде (поки що у поліцейських є посвідчення працівника МВС). Тоді будь-який водій має право сказати поліцейському, що не зобов'язаний пред'являти йому документи і виконувати його розпорядження. Або Кабінет міністрів ще встигне внести до ПРАВИЛ дорожнього руху потрібні зміни?