Події
11 листопада 2016
У Лукашенка заявили, що Порошенко вибачився за інцидент з літаком «Бєлавіа»
Телефонна розмова Президента Білорусі Олександра Лукашенка з Президентом України Петром Порошенком відбулась 10 листопада за ініціативою української сторони.
news-image

Порошенко вибачився за інцидент з цивільним літаком авіакомпанії "Бєлавіа" і поінформував президента Білорусі, що винні покарані, передає «Є!», посилаючись на прес-службу білоруського президента.

Крім цього, згідно з повідомленням, Лукашенко і Порошенко домовилися про особисту зустріч.

Так, міністерствам закордонних справ Білорусі та України доручили визначити дату для організації заходу на найвищому рівні, який заплановано провести до закінчення нинішнього року. 

Відзначається, що глави держав домовилися, що відповідні служби найближчим часом проведуть консультації про співпрацю в області безпеки для запобігання подібних інцидентів надалі.

Варто відзначити, що в прес-службі Порошенка про вибачення на адресу Білорусі нічого не повідомили.

Йдеться лише про те, що сторони домовилися про активізацію політичного діалогу на всіх рівнях і обговорили співпрацю в рамках ООН та інших міжнародних організацій.

Як відомо, 21 жовтня СБУ змусила пасажирський літак компанії "Бєлавіа", який вилетів з аеропорту "Жуляни" в Мінськ, повернутися в Київ. При цьому українська сторона пригрозила білоруському літаку винищувачами. СБУ спростувала цю інформацію.

Причина дій СБУ – присутність на борту літака громадянина Вірменії Артура Мартиросяна, прихильника "Антимайдану". Підозрюваного зняли з літака і обшукали. Борт вилетів до Мінська після дозаправки, а чоловіка через кілька годин правоохоронці відпустили – він прибув до Мінська іншим авіалайнером. МЗС Білорусі вручило ноту тимчасовому повіреному у справах України. Білорусь на офіційному рівні вимагає вибачень та грошових компенсацій від України.