Світ
11 листопада 2016
Польща виділить €68 млн кредиту для України
На ремонт 6 прикордонних доріг на заході
news-image

Польща виділить 68 млн євро кредиту на проведення капітального ремонту близько 175 км на шести прикордонних автомобільних дорогах західної України, зокрема, на п'яти дорогах у Львівській області та на одній дорозі у Волинській області.

 Про це повідомила прес-служба Державного агентства автомобільних доріг України («Укравтодор»), передає «Є!».

Відповідне рішення внесено в протокол українсько-польської робочої групи з питань транспорту, який було підписано заступником міністра інфраструктури і будівництва Республіки Польща Єжи Шмітом і заступником міністра інфраструктури України Юрієм Лавренюком.

У повідомленні зазначається, що це рішення було ухвалено сьогодні під час візиту представників Міністерства інфраструктури Польщі в Україну. Зокрема, планується відремонтувати окремі ділянки на дорогах Яворів – Грушів, Грушів – Немирів, Нижанковичі – Самбір – Дрогобич – Стрий, Червоноград – Рава-Руська, КПП «Смільниця» – Старий Самбір, Устилуг – Луцьк – Рівне.

«Досить символічно, що саме з Польщею ми плануємо втілити цей важливий проект із розвитку прикордонних доріг. Для України кожен капітально відремонтований кілометр є вкрай важливим. Впевнений, що у нас вийде хороша команда і для обох країн ця інвестиція відкриє нові транзитні та туристичні можливості та закріпить наші торгово-економічні відносини», – цитує прес-служба виконуючого обов'язки голови «Укравтодору» Славоміра Новака.

Зазначимо, що у вересні 2015 року Україна і Польща уклали міжурядову угоду про надання кредиту в розмірі 100 млн євро на покращення прикордонних доріг та митного сполучення. 

На початку жовтня 2016 року Верховна Рада ухвалила відповідний закон, яким розподілила кредит Польщі на умовах пов'язаної допомоги таким чином: 68 млн євро – на ремонт доріг, 25 млн євро – для Державної фіскальної служби і митниці і 7 млн євро – для Державної прикордонної служби. Згідно зі звітом Ініціативи з прозорості будівництва проекту Constrution Sector Transparency Initiative (CoST) в Україні, майже 50%, або 4,87 млрд грн, фінансування дорожнього сектору України в 2016 році отримали п'ять областей – Львівська, Івано-Франківська, Одеська, Дніпропетровська та Полтавська.