Політика
18 листопада 2016
Президент Молдови хоче звільнити міністра оборони, який закликає вступити в НАТО
Ігор Додон вважає, що міністр оборони неодноразово порушував прописаний в Конституції нейтралітет.
news-image

Обраний президент Молдови Ігор Додон наполягатиме на відставці міністра оборони Анатолія Шалару, який виступає за скасування нейтралітету і вступ країни у НАТО. Про це він заявив, виступаючи в ефірі молдавського телеканалу "НТВ-Молдова", передає «Є!»

Згідно з Конституцією, президент не може прямим декретом відправити у відставку члена уряду. Відставка міністра можлива за пропозицією прем'єр-міністра за допомогою декрету президента. Але президент є верховним головнокомандувачем Національної армії. Тому я буду наполягати, щоб такий персонаж як Шалару вилетів з посади найближчим часом, - зазначив Додон.

Він заявив, що міністр оборони неодноразово порушував прописаний в Конституції нейтралітет, влаштовував провокації, незаконно продавав зброю.
Як повідомляється, Шалару звернувся до НАТО з проханням допомогти перетворити миротворчу операцію в Придністров'ї за участю російських, молдовських і придністровських "блакитних касок" в міжнародну місію цивільних спостерігачів. А днями Шалару заявив, що домовився зі своїм українським колегою Степаном Полтораком про підготовку спільного плану виведення російських військових і озброєнь з Придністров'я, який передбачає створення для них "зеленого коридору" українською територією.
Партія соціалістів, яку очолює Додон, двічі ставила в парламенті питання про відставку Шалару, звинувативши його не тільки в порушеннях Конституції, а й великих розкраданнях під час керівництва міністерствами транспорту і оборони. Однак більшість, яку сформували в парламенті проєвропейські партії, відмовилася підтримати їхню вимогу.

Читайте також: Екс-офіцер ФСБ РФ Ілля Богданов знайдений
Читайте також: «Маю факти багатолітньої співпраці Тимошенко з Путіним» - Ляшко
Читайте також: «Підбирайте слова» - як Гройсман у Раді повчав нардепів (відео)