Політика
18 листопада 2016
Уряд Медведєва лихоманить після арешту Улюкаєва (відео)
Чиновники розмірковують, хто буде наступним.
news-image

Арешт колишнього глави Мінекономіки РФ Олексія Улюкаєва спричинив за собою "гарячкову атмосферу" в російському уряді, передає «Є!» з посиланням на Reuters.

Чиновники чекають нових арештів. Так, один із співрозмовників агентства провів паралель між справою Улюкаєва і "чистками" в СРСР, згадавши розстріли і відправки в табори. Він додав, що інформація про стеження за міністром протягом року надала більше підстав для страхів.

"Тепер всі ми під наглядом", – заявило джерело.

Представники російського уряду вважають, що їх не захистить від арештів і звільнення з державної служби.

"Ви не можете втекти", – сказав інший співрозмовник.

В агентстві відзначили, що розслідування у справі Улюкаєва почалося після заяви "Роснефти", яку очолює Ігор Сєчін. Улюкаєва підозрюють у вимаганні хабара в 2 мільйони доларів.

Кілька співрозмовників Reuters вказали, що у Ігоря Сечіна і "Роснефти" не було інших мотивів, крім боротьби з корупцією. У той же час, одне з джерел стверджує, що Сечін "продовжує вендету проти близьких до прем'єр-міністра Медведєва людей".

"Це сигнал іншим міністрам: якщо ви будете сперечатися, то опинитеся на місці Улюкаєва", – наводить Reuters цитату одного з співрозмовників.

Джерела Financial Times в російському Міністерстві економіки також висловлювали побоювання, що за справою стосовно Улюкаєва стоїть Сечін, який таким чином намагається попередити своїх опонентів в економічному блоці уряду.

Нагадаємо, російського міністра затримали 15 листопада співробітники ФСБ під час отримання хабара у розмірі 2 млн доларів. За версією слідства, Улюкаєв вимагав гроші від представника "Роснафти" за законної видачі позитивного висновку і оцінки операції з придбання державного пакету акцій компанії "Башнефть".

Головним суддею в процесі став одіозний Артур Карпов, який за винесення політичних рішень у справах потрапив у списки Магнітського і Савченко. Улюкаєва відправили під домашній арешт.

Голова уряду Російської Федерації Дмитро Медведєв назвав затримання міністра економічного розвитку Олексія Улюкаєва важкою подією, яка перевершує межі розуміння.