Суспільство
19 листопада 2016
Е-декларації: відкрито справи проти депутатів і судді
Триває досудове розслідування
news-image

17 листопада Національне антикорупційне бюро України відкрило три кримінальні провадження за фактами незаконного збагачення (ч. 2 та ч. 3 ст. 368-2 КК України) на підставі аналізу відомостей, наведених у е-деклараціях.

Як зазначається на сайті НАБУ два провадження відкрито щодо народних депутатів України та одне – щодо представника судової гілки влади, передає «Є!».

Наразі триває досудове розслідування та вживаються заходи для швидкого, повного та неупередженого встановлення усіх обставин вчинення кримінальних правопорушень.

Також повідомляється, що ці три кримінальні провадження щодо фактів незаконного збагачення відкрито за результатами розгляду звернень народних депутатів та відповідних інформаційно-аналітичних перевірок, проведених із залученням Управління аналітики та обробки інформації НАБУ.

Додамо, відповідно до ст. 48 Закону «Про запобігання корупції», контроль та перевірку е-декларацій здійснює Національне агентство з питань запобігання корупції (НАЗК). Зокрема, НАЗК здійснює контроль щодо своєчасності подання, правильності та повноти заповнення, а також логічний та арифметичний контроль.

Окрім того, НАЗК проводить повну перевірку декларацій у випадках, визначених ст. 50 цього Закону, яка полягає у з’ясуванні достовірності задекларованих відомостей, точності оцінки задекларованих активів, перевірці на наявність конфлікту інтересів та ознак незаконного збагачення.

Водночас, частиною 5 статті 216 Кримінального процесуального кодексу України, підслідність кримінальних правопорушень, передбачених ст. 366-1 (декларування недостовірної інформації), ст. 368-2 (незаконне збагачення) КК України, у разі їх вчинення вищими посадовими особами, уповноваженими на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, покладається на детективів НАБУ.