Економіка та бізнес
22 листопада 2016
Банк «Український капітал» зливають соратнику Гонтаревої - джерело
Рік тому банк "Український Капітал" займав 87-е місце серед 123 банків, що діяли в країні.
news-image

Набирає обертів скандал навколо банку "Український капітал", який збирається придбати пов'язаний з керівництвом Нацбанку полтавський бізнесмен Сергій Бєлашов. Про це повідомляє джерело, близьке до керівництва НБУ, передає «Є!» із посиланням на Голос.ua.

Широко відомий у вузьких колах полтавський бізнесмен, Сергій Бєлашов отримав дозвіл від АМКУ придбати акції ПАТ "Банк "Український капітал", який знаходиться в скрутному становищі. Будь-який фахівець в банківській сфері України розуміє, що отримати подібний дозвіл із придбання проблемного банку, не взявши в долю серйозного гравця з можновладців - неможливо. В даному випадку в частку увійшло вище керівництво Нацбанку, - повідомило джерело.

 

Уявіть собі ситуацію: український банк має серйозні проблеми, знаходиться на грані введення тимчасової адміністрації, фактично він є неплатоспроможним, приватні особи, навіть іноземні компанії не можуть витягнути свої фінанси з банку, і в такому положенні АМКУ дає дозвіл банку на придбання приватною особою. Інтерес дуже простий - отримати рефінансування від НБУ і "збити" грошей на потоці. Понятійна угода між Бєлашовим і Гонтаревою передбачає 50% відкату від загальної суми рефінансування на користь глави НБУ, - підкреслив він.


Джерело відзначило факти, встановлені досудовим розслідуванням, які вказували на те, що Сергій Бєлашов раніше був замішаний в заволодінні грошових коштів вкладників у великих розмірах шахрайським шляхом, вивівши їх через ряд фіктивних підприємств.

Однією з таких компаній була "Скела Терціум", яка фігурувала в кримінальних виробництвах, що стосуються розкрадання коштів в особливо великих розмірах, за схемами олігарха Онищенка. У ЗМІ навіть публікували інформацію, що, з 18 червня 2014 року по 20 травня 2015 гроші виводилися на ТОВ "Вейланд" (1,17 млрд грн), ПП "Пробус" (35,4 млн грн), ТОВ "Скела Терціум" (3 млрд грн), ТОВ "Еско-Північ" (5,2 млрд грн), і на дві фізособи-підприємця (у цілому - 33 млн грн) ", - заявило джерело.
Тобто фактично банк хочуть продати людині, що вибудувала схеми відмивання грошей, виділити рефінансування, роздерибанити його між собою, а вкладників знову залишити ні з чим. Схеми Гонтаревої змушують виходити на вулиці все більше і більше людей, так що, цілком очевидно, що під НБУ ми скоро побачимо не тільки вкладників банку "Михайлівський", але і "Український капітал", - підсумував він.


Згідно з даними Нацбанку України, на 1 жовтня 2015 року за розміром загальних активів (506,886 млн грн) банк "Український Капітал" займав 87 місце серед 123 банків, що діяли в країні.

Читайте також: Топ-10 найпопулярніших іноземних артистів в Україні
Читайте також: У Києві від Борщагівки до Старовокзальної курсуватиме новий польський трамвай (фото)
Читайте також: Собчак опублікувала фото після повернення з пологового будинку