Україна
22 листопада 2016
Майдан привів політиків до влади, на тому для них все закінчилось - політолог
Причиною подій на Майдані три роки тому стали «відмова України від прозахідного курсу і фактично зміна його на проросійський».
news-image

Події на Майдані привели до влади політиків, яким нині нічого продемонструвати суспільству, передає «Є!», посилаючись на політолога Олега Саакяна.

Він нагадав, що причиною подій на Майдані три роки тому стали «відмова України від прозахідного курсу і фактично зміна його на проросійський».

«Якщо говорити про Революцію Гідності, яка стала результатом Євромайдану і народилася на Євромайдані, то вона все ще триває. Продовжується процес ініціації українського суспільства як нації, як суспільства, громадян, які готові брати відповідальність і які зрозуміли, що держава для них дещо більше, ніж просто герб і прапор», - пояснив політолог.

Головний запит Революції Гідності, підкреслив він, був  на зміни соціального та економічного тіла держави.

«Фактично хтось це називає новим суспільним договором, хтось - перезаснуванням української держави, але в будь-якому разі - це зміни моделі, яка існувала продовж 20 років від набуття де-юре незалежності та її видозмінення на незалежну Україну. Майдан стояв в цілому за перезавантаження. Це ще пояснення, чому політики не могли вчора вийти на Майдан. Бо фактично це сприймалося б як зрада сутності Революції Гідності», - зауважив політолог.

Другою причиною, яка завадила першим особам  країни вийти на Майдан, на думку О.Саакяна, стала невідповідність дій влади щодо заявленого тренду реформ.

« Навіть у тій політичній обгортці, в яку вони намагалися «загорнути» Революцію Гідності, перемога не здобута. Політикам сьогодні, на жаль, немає чого пред'явити людям. Рівень довіри населення до них катастрофічно низький. Причому низький не до певних прізвищ, а до політиків старої формації. Низькі особисті рейтинги Президента України Петра Порошенка, інших політиків, котрі при владі. Ці рейтинги транспортуються в цілому на систему державних інститутів і вже недовіра не до прізвища Порошенка, а до інституту Президента, що досить загрозливо для держави», - пояснив експерт.

Він вважає прогнозованим те, що політики не вийшли вчора на відзначення річниці Майдану.  

«Політики не вийдуть на Майдан, бо він як Революція Гідності продовжив своє життя у роботі волонтерів, активістів, широкого експертного кола, інших людей, які працюють, щоб трансформувати державу. А для політиків майдан закінчився, бо він привів їх до влади - виконав функцію, яку на нього покладали», - вважає О.Саакян.

Вчорашній «майдан», підкреслює політолог, «це несприятливе електоральне поле, щоб мати електоральних зиск із цього».