Світ
24 листопада 2016
Австрія з Італією виходить з Євросоюзу
Австрійський ультраправий кандидат у президенти став фаворитом перед прийдешніми перевиборами і обіцяє вивести країну з ЄС.
news-image

Європі вже скоро може загрожувати новий «брексит». Повторити британський референдум про вихід з Євросоюзу можуть в Австрії. Напередодні перевиборів президента, 4 грудня, один з двох фаворитів виборчої кампанії, ультраправий кандидат від Партії свободи, 45-річний Норберт Хофер натякнув про велику ймовірність проведення такого плебісциту у разі його виграшу і залежно від розвитку ситуації після «брексита», передає «Є!», посилаючись на Українські Новини.

«Якщо відповіддю буде підвищення централізації в Євросоюзі, коли національні парламенти втрачають свою владу і коли ЄС починає керуватися як держава, — в цьому випадку ми хотіли б провести в Австрії референдум, оскільки подібні кроки означають конституційні зміни», — сказав Хофер.

У разі перемоги Хофера в сучасній Європі з'явиться перша держава з ультраправим лідером.

Що може президент
Для Австрії це вже другі президентські вибори в цьому році. Раніше в травні переміг колишній лідер «зелених», а нині незалежний політик Олександр Ван дер Беллен, з перевагою менш ніж на відсоток. Його суперник через Конституційний суд домігся визнання виборів такими, що не відбулися.

За півроку ситуація кардинально не змінилася, і у обох кандидатів, як і раніше, приблизно рівні шанси на обрання. Перемога Дональда Трампа на виборах президента США надихнула Хофера, і він навіть порівняв себе з американцем. Мовляв, йому також доводиться долати значні труднощі в передвиборній боротьбі.

«Скрізь, де еліти дистанціюються від виборців, їм доведеться піти від влади після поразки на виборах», — пояснив Хофер.

Лідер «Свободи» виступає за скасування антиросійських санкцій проти прийому економічних мігрантів. На думку кандидата, для біженців необхідно створити «зони безпеки» за межами Євросоюзу.

«Зміцнення вкрай правих — загальна тенденція на Заході. Хофер став популярним завдяки своїм антимигрантским і антиисламистским гаслам, майже як і Трамп. Тому шанси на перемогу у нього високі, — сказав нам місцевий журналіст Томас Шефер. Разом з тим роль президента в Австрії швидше символічна. Як і в Німеччині, держава очолює канцлер, але президент може розпускати парламент. Інша справа, що в очолюваної ним Партії свободи ростуть рейтинги, а з перемогою Хофера є шанси для успіху на парламентських виборах 2018 року».

На думку Шафера, австрійський «брексит» навряд чи відбудеться. 

«Це передвиборна риторика, але з іншого боку, вона знаходить відгук у багатьох австрійців, незадоволених нинішнім станом, коли країна повинна підкорятися загальним правилам та інструкціям ЄС, особливо що стосується політики по відношенню до прийому біженців, — продовжує Шафер. — Втім, ставши президентом, Хофер навряд чи оголосить референдум по британському сценарієм з-за обмежених повноважень. Для цього потрібні згода парламенту і канцлера, що малореально, оскільки вони дотримуються протилежних поглядів. Австрійські еліти, федеральний канцлер і парламент навряд чи будуть зацікавлені в такому сценарії».

Так і в австрійському суспільстві, за словами експерта, — двоїсте ставлення до ідеї виходу з ЄС. «З одного боку, люди не хочуть підкорятися «диктату» єврочиновників, з іншого — вони бачать, як це відбувається в Британії. На розлучення подали, а ось як розлучитися з найменшими втратами — поки не знають. Із-за невизначеності звалилася місцева гривня, з країни йдуть міжнародні офіси».

Так само і з антиросійськими санкціями — з цього питання, за словами Шафера, Австрія як член ЄС буде дотримуватися загальної політики міждержавних об'єднань. «Якщо в Брюсселі санкції продовжать, то й влади окремих країн погодяться. Але про їх хоча б часткове скасування говорять не тільки ультраправі кандидати, але й помірковані політики, поки кулуарно. Ці обмеження невигідні ні для бізнесу, ні для міжнародних відносин», — говорить Шефер.

Італія туди ж
Тим часом перспектива виходу з ЄС постала і в Італії. Одночасно з австрійськими виборами там запланований референдум з питання реформи Конституції.

Італійці розцінюють плебісцит як можливість висловити ставлення до левоцентристскому уряду Маттео Ренці. Той просуває обмеження повноважень парламенту і регіональних влад (мовляв, заощадить гроші і зміцнить уряд). Опоненти звинувачують Ренці у спробі посилити свою владу. За соцопитуваннями, Ренці навряд чи підтримають, що в свою чергу зіграє на користь «Руху п'яти зірок» під керівництвом колишнього коміка Беппе Грілло. Представники руху вже стали мерами Риму і Турина. «Пятизвездочники» домагаються референдуму з метою виходу з єврозони.