Інфографіка
17 грудня 2014
Українці визначили своє ставлення до вишиванки
Для більшості опитуваних вишиванка є проявом патріотизму та вірності українським традиціям
news-image

За даними  соціологічного дослідження,  29% українців у віці 18 і більше років мають одну або кілька вишиванок, повідомляє «Єдність.інфо» . Ще 37% - не мають, але не проти мати її в майбутньому. Разом з тим, третина опитаних не мають вишиванки і не збираються мати її в майбутньому.

Найбільш поширеною вишиванка є на Західній Україні - кожен другий має одну або декілька. У Центрі і в столиці - має кожен третій, на Півдні і Сході - майже кожен п'ятий, на Донбасі - кожен десятий має вишиванку.

Вишиванка більш поширена в селах. В той же час, чим багатші люди, чим вище рівень їх освіти, тим частіше вони мають вдома вишиванку. У жінок вишиванка користується більшою популярністю, ніж у чоловіків. Більше 40% респондентів, які вважають українську рідною мовою, мають вишиванку. Зате серед респондентів, які рідною вважають російську, вишиванку мають лише 7%.

Близько 20% одягають вишиванку кілька разів на місяць, а більшість (62%) - тільки кілька разів на рік. Кожен шостий, хто має вишиванку, не носить її.

Для третини вишиванка означає прояв патріотизму, стільки ж вважають, що це -  демонстрація вірності традиціям. Для чверті - це святкове вбрання, для кожного п'ятого - модна річ, кожного десятого - оберіг, елемент особистого захисту.

У той же час, 7% вважають вишиванку звичайним одягом, 5% - ознакою радикального націоналізму, 3% - ознакою так званої шароварщини.

У селах вишиванка частіше означає вірність традиціям, для україномовних респондентів - це, насамперед, прояв патріотизму. Жінки частіше за чоловіків бачать у вишиванці оберіг і святкове вбрання, а молоді люди, крім того, погоджуються, що вишиванка модна сьогодні річ.

Цікаво, що для людей, які мають вишиванку, але її не носять, ця річ частіше означає вірність традиціям. Для людей, які носять вишиванку, але не часто - прояв патріотизму та святковий наряд, а для тих, хто носить часто - оберіг. 

Наявність моди на вишиванки частіше відзначають ті респонденти, які її не мають.

Під час соціологічного дослідження було опитано 2400 респондентів з різних регіонів України віком  від 18 років і старше.