Суспільство
27 листопада 2016
Головна політична іменинниця листопада
Юлія Тимошенко сьогодні святкує 56-річчя.
news-image

Сьогодні, 27 листопада, лідер фракції "Батьківщина" Юлія Тимошенко відзначає 27 листопада своє 56-річчя. Про це повідомляється на сторінці "Батьківщини" в Facebook, передає «Є!».

Нагадаємо біографію і політичний шлях одного з найодіозніших політиків сучасної України.

Тимошенко народилася 27 листопада 1960 року в Дніпропетровську.

У 1984 році закінчила економічний факультет Дніпропетровського університету за спеціальністю "економіст-кібернетик". Після працювала інженером-економістом на Дніпропетровському машинобудівному заводі імені Леніна.

З листопада 1995 року до 1997 року Тимошенко була президентом фінансово-промислової корпорації "Єдині енергетичні системи України" (ФПК ЄЕСУ); після відставки в липні 1997 року прем'єр-міністра Павла Лазаренка втратила свій пост.

У 1999 році заснувала політичну партію Всеукраїнське об'єднання "Батьківщина", ставши її головою і керівником фракції "Батьківщини" у Верховній Раді. З грудня 1999 року по 19 січня 2001 Тимошенко займала пост віце-прем'єра України з проблем паливно-енергетичного комплексу. Була головою урядового комітету з реформування ПЕК, автор "Енергетичної концепції України".

Після порушення проти неї кримінальної справи Генеральною прокуратурою України була відправлена ​​у відставку. 13 лютого 2001 року було заарештовано за звинуваченням у розкраданні (при перебуванні главою ЄЕСУ) бюджетних коштів, призначених для оплати російського газу. У березні 2001 року Печерський районний суд Києва визнав безпідставність висунутих звинувачень і санкцію на арешт скасував. З 24 січня по 4 лютого 2005 вона виконувала обов'язки прем'єр-міністра України. З 4 лютого по 8 вересня 2005 року - прем'єр-міністр України.

8 вересня 2005 року Уряд Тимошенко було відправлено у відставку.

18 грудня 2007 року Тимошенко знову зайняла пост прем'єр міністра України.

На початку 2010 року балотувалася на пост президента України.За підсумками другого туру голосування, відбувся 7 лютого 2010 року, вона програла Віктору Януковичу з розривом у 3,48%: Тимошенко набрала 45,47% голосів виборців, а Янукович - 48,95% . 3 березня 2010 парламент України відправив у відставку уряд на чолі з Тимошенко. Після відставки оголосила про перехід в опозицію. У березні 2010 року ініціювала створення опозиційного уряду.

Тимошенко в різний час проходила в якості фігуранта за цілою низкою кримінальних справ, що ведуться слідчими органами України і Росії і пов'язаних з розкраданнями державної власності, контрабандою, з хабарами, ухиленнями від податків і тому подібних злочинів. По одному з них, так званій "газовій" справі, за перевищення службових повноважень при підписанні газових домовленостей з Росією 11 жовтня 2011 Тимошенко була засуджена до семи років позбавлення волі без подальшого права протягом трьох років обіймати державні посади.

В кінці 2011 року екс-прем'єр була етаповані в колонію в Харкові, з травня 2012 року Тимошенко перебуває в харківській лікарні через проблеми зі спиною.

У другій справі українського екс прем'єра звинувачують у фінансових махінаціях у другій половині 1990-х років, коли вона очолювала найбільшу в той час корпорацію "Єдині енергетичні системи України".

Тимошенко жодного разу не була присутня на судовому засіданні, посилаючись на погане самопочуття. З 29 жовтня по 15 листопада 2012 року Тимошенко проводила голодування в знак протесту проти нібито мали місце, на її думку, фальсифікацій на виборах в український парламент, які відбулися 28 жовтня.

22 лютого 2014 року Верховна Рада України прийняла постанову "Про виконання міжнародних зобов'язань України, що стосуються Юлії Тимошенко", що дозволяє звільнити колишнього прем'єр-міністра. В той же день вона вийшла на свободу.