Резонанс
28 листопада 2016
Відеодопит Януковича, друга спроба (онлайн-трансляція)
Цього разу українські правоохоронці обіцяють організувати присутність підозрюваних через відеозв'язок, якщо СІЗО будуть знову блокувати.
news-image

У Святошинському суді Києва сьогодні, 28 листопада, о 13:00 продовжиться судове засідання у справі п'яти колишніх співробітників спецпідрозділу "Беркут", на якому заплановано допит екс-президента України Віктора Януковича як свідка через відеозв'язок з Ростовським обласним судом РФ, передає «Є!» із посиланням на 112 України.

Минулого разу допит так і не відбувся, оскільки до Святошинського суду не доставили підозрюваних "беркутівців": кілька десятків людей блокували Лук'янівське СІЗО, аргументуючи свою акцію тим, що після нових свідоцтв Януковича підозрюваним екс-правоохоронцям можуть пом'якшити міру запобіжного заходу. Зокрема повідомлялося, що в акції брали участь члени "Правого сектору", "Автомайдану" і об'єднання "Вільні люди". При цьому в МВС заявляли про право громадян на мирний протест, і що Міністерство не буде їх чіпати, оскільки "багато в чому поділяє їх точку зору і мотиви".

У зв'язку з неможливістю доставити підозрюваних до суду, засідання було перенесено на 28 листопада. Екс-президент встиг лише заявити, що сам був ініціатором допиту.

У ГПУ вже заявили, що присутність "беркутівців" на засіданні в цей раз може відбутися також через відеозв'язок - прямо з Лук'янівського СІЗО. Вранці ситуація під СІЗО була спокійна, активістів не було, а радник міністра внутрішніх справ Іван Варченко заявив про відсутність у нього інформації про підготовлювані акції.

Колишніх співробітників "Беркута" Олександра Маринченка, Сергія Тамтуру, Олега Янішевського, Павла Аброськіна і Сергія Зінченка звинувачують у розстрілі 48 активістів Євромайдану на вул. Інститутській в Києві 20 лютого 2014 року.