Світ
29 листопада 2016
У Таїланді - новий король
Коронація Рами X відбудеться після похорону його батька.
news-image

Єдиний син покійного короля Пуміпона Адульядета (Рама IX) 64-річний Маха Вачіралонгкорн проголошений новим королем Таїланду - Рамою X, передає «Є!»

Під час спеціальної сесії Національної законодавчої асамблеї (парламенту) королівства її голова Помпет Вічітчончай запросив спадкоємця зайняти престол. Потім він привітав присутніх з сходженням на трон нового монарха.

Хай живе король! - прокричали присутні.

На цьому засідання парламенту було закрито. Сам Маха Вачіралонгкорн на ньому не був присутній.

Підготовка до сесії таїландського парламенту велася в атмосфері повної секретності. Прем'єр-міністр Прают Чан-Оча заздалегідь анонсував, що на 29 листопада призначено сесію зі "спеціальним порядком", проте категорично відмовився розкрити будь-які деталі.

У вівторок вранці віце-прем'єр Править Вонгсуван повідомив, що кабінет міністрів почав процес сходження спадкоємця на трон, направивши до парламенту відповідне повідомлення. Він також зазначив, що "аудієнція (у спадкоємця) очікується протягом одного-двох днів".

За інформацією ряду західних ЗМІ, сам Маха Вачіралонгкорн зараз знаходиться в Німеччині. Процес сходження на трон в Таїланді не завжди збігається з офіційною коронацією монарха. Так, король Рама IX зійшов на трон в 1946 році, а був коронований лише через чотири роки. При цьому початком правління монарха вважається момент сходження на трон.

Король Таїланду Пуміпон Адульядет помер 13 жовтня у віці 88 років в лікарні в Бангкоку. В цей же день відбулася екстрена сесія парламенту, на якій, як передбачалося, глава асамблеї закличе спадкоємця зайняти престол. Однак тоді сесія завершилася після дев'яти хвилин мовчання в пам'ять про Рамі IX, а прем'єр Прают Чан-Оча пізніше пояснив, що кронпринц сам попросив не поспішати з формальною процедурою і дати йому можливість сумувати разом з нацією. У цій ситуації глава Таємної ради при королі Таїланду 96-річний Прем Тінсуланон став тимчасовим регентом.

Коронація Рами X, як очікується, відбудеться тільки після похорону його батька. Зараз тіло покійного монарха знаходиться у Великому королівському палаці, куди щодня шикуються черги з десятків тисяч осіб, бажаючих віддати данину поваги королю, що правив Таїландом 70 років. Кремація монарха може відбутися не раніше, ніж восени наступного року.

Читайте також: Розбився літак з бразильською футбольною командою
Читайте також: «Я не пам'ятаю»: головні цитати Януковича в суді
Читайте також: У Харкові горів ресторан «Мафія»