Суспільство
30 листопада 2016
Росія проти відновлення водопостачання на Луганщині
Росія не хоче йти на жодні компроміси.
news-image

Міністр закордонних справ України Павло Клімікін вважає, що насправді російська сторона є винною у проблемах з водопостачанням на Луганщині, та зауважив, що негайно необхідно надати доступу для міжнародних організацій у Луганській і Донецькій областях.

Таку заяву він зробив на брифінгу за підсумками переговорів глав МЗС "нормандського формату" у Мінську.

Я дуже детально розказав, у чому проблеми з постачанням води, що винна у цьому дійсно російська сторона, яка не хоче йти на будь-які механізми, не хоче йти на те, щоб Луганськ реально платив гроші, які, ми знаємо, там реально збираються з людей, з різних підприємців. І це теж було нашим спільним з нашими німецькими і французькими друзями питаннями, – заявив Клімкін.

Урядовець також зауважив, що негайно необхідно надати доступу для міжнародних організацій у Луганській і Донецькій областях.

Без цього доступу ми дійсно не можемо йти вперед. Можливо, буде потрібно, щоб представники «Червоного Хреста» на місці пересвідчились у тій ситуації, яка є, і дійсно отримали доступ до кожного. Другий момент, це негайне, на чому ми наполягали, і Франк-Вальтер Штайнмаєр і Жан-Марк Еро в цьому нас підтримували, аналогічна мова йшла і про звільнення заручників. Негайне, щоб ми досягли хоч якось, хоч перших домовленостей наступного тижня тут, у Мінську, і щоб хоча б до Різдва, звичайно, дуже важливо, щоб ми досягли цього раніше, у нас у цьому був якийсь реальний прогрес. Я маю на увазі саме реальний прогрес, – зазначив міністр.

Також очільник МЗС повідомив, що третім моментом, де ми українська сторона дуже тиснула на Лаврова – це відкриття пункту, де можна перетинати лінію у Золотому, який послідовно блокує російська сторона.

Крім того, Клімкін нагадав, що це потрібно для того, щоб цивільні особливо взимку, у холодну погоду, змогли дійсно перетинати лінію зіткнення.