Суспільство
3 грудня 2016
Російський ведмідь осмілів, – застереження від The Washington Post
Путін розраховує, що Захід не буде чинити опір
news-image

Втручання Росії в життя західних країн – це дуже небезпечний сигнал. Хоча це втручання досі вважають лише «відступом» від основної політики, який не несе серйозної загрози.

Про це пише The Washington Post.

Мова про кібератаки, пропагандистські операції в країнах Заходу, фінансова допомога окремим прокремлівським політикам.

Тож видання звертає увагу на кілька недавніх інцидентів в Східній Європі, що доводять "кардинально інший характер дій Путіна".

Мова про ситуації в Угорщині (члена НАТО) та чутки, що російські агенти тренувалися разом з неонацистськими збройними формуваннями; та в Чорногорії (готується до вступу в НАТО), де Москву звинуватили у підготовці насильницького перевороту.

Влада Чорногорії не звинуватила публічно російський уряд у фінансуванні цієї змови. Але вони назвали імена двох російських громадян, які приїжджали в країну як його організатори, а Times написала зі слів джерел, близьких до розслідування, що це були офіцери розвідки. Пізніше вони повернулися в Москву і зникли, – пише видання.

Як резюмують журналісти, такі зухвалі спроби сіяти хаос – означають, що "режим дав добро діям своїх агентів під прикриттям, розраховуючи на те, що слабкий і роз'єднаний Захід майже не буде чинити опір".